<
Domov / UČINKOVITOST NARAVNIH DEZODORANTOV

Učinkovitost naravnih dezodorantov

Zadnja leta je veliko slišati na temo naravnih dezodorantov. Zakaj? Ker so komercialni dokazano škodljivi. Nekateri viri navajajo tudi, da je njihova uporaba povezana z nastankom raka na dojkah in Alzheimerjevo boleznijo.

Danes začenjam zapis s kratko zgodovino dezodorantov.

Komercialni dezodoranti so se na trg najprej prebili leta 1888 v ZDA. Trenutno so najbolj priljubljeni dezodoranti v obliki roll-onov in sprejev. Spreji so najpogosteje v obliki aerosolov, ki so jih prvič uporabili leta 1920. Približno 20 let kasneje so izumili roll-on, ki je postal bolj popularen in uporaben.

Zanimivo kajne?

RAZILKA MED DEZODORANTOM IN ANTIPERSPIRANTOM

Se morda sprašuješ zakaj nekateri pravijo deodorant, drugi dezodorant, tretji pa antiperspirant? Kaj je razlika med njimi?

Dezodorant
Najbolj pogosto se zamenjujeta besedi dezodorant in deodorant. Pravilni izraz za uporabo v slovenščini je dezodorant, SSKJ tega opredeljuje kot sredstvo za odpravljanje neprijetnega vonja. Pogovorno pa večina uporablja besedo deodorant, ki izvira iz angleščine “deodorant”.

Dezodorant je sredstvo za preprečevanje neprijetnega vonja, ki ga pod pazduho ustvarjajo bakterije. Njegov namen je zavirati rast bakterij in s tem preprečevati neprijeten vonj, a ne potenja. Konvencionali dezodoranti vsebujejo aluminijeve ali cinkove spojine, naravni dezodoranti pa bazirajo pretežno na eteričnih oljih v kombinaciji z alkoholom ali drugimi aktivnimi učinkovinami. Glavna razika med antiperspirantom in dezodorantom je ta, da dezodoranti ne mašijo žlez znojnic (po domače: se potimo a ne smrdimo).

Antiperspirant
Antiperspirant je sredstvo za preprečevanje potenja, ne le zaviranja rasti bakterij. Sredstvo s katerim ustavimo potenje je aluminijev klorid heksahidrat, saj učinkovito maši potne žleze (po domače: se ne potimo in ne smrdimo).

Če pomisliva dobro.. zakaj pa se človek ne bi potil? To je najbolj naravni človeški proces, moramo se potiti, zato da izločimo toskine.

p.s. v nadaljevanju bom uporabljala besedo dezodorant, čeprav je včasih lažje izgovoriti deodorant ali preprosto deo. 🙂

ZAKAJ SO KOMERCIALNI DEZODORANTI ŠKODLJIVI?
Večina dezodorantov in antiperspirantov na policah drogerij vsebujejo dokazano škodljive aluminijeve in cinkove spojine (npr. aluminijev klorid heksahidrat). A zakaj? Ker so te spojine izredno uspešne pri preprečevanu razvoja bakterij in zaustavljanju potenja. In ker si potrošniki želijo po svetu hoditi z vonjem citrusov, morske svežine ali vrtnic. Aluminij prav tako povzroča alergijske reakcije. Če si morda preobčutlijva na komercialne dezodorante, potem obstaja verjetnost, da tvojo kožo draži aluminij Dezodoranti poleg tega pogosto vsebujejo tudi konzervanse, ki se lahko razkrajajo več stoletij. In vse skupaj se počasi nalaga v našem telesu. Ne, hvala!

KAJ POVZROČA NEPRIJETEN VONJ?
Kaj pa sploh povzroča neprijeten vonj? Dobro vprašanje, na katerega sem med vrsticami odgovorila že zgoraj. Pod pazduho je zaradi vlage idealno območje za razvoj bakterij – in te bakterije povzročajo neprijeten vonj (in skupaj s predolgimi dlačicami je kombinacija lahko usodna).

Naloga dezodoranta je, da zavira rast bakterij in s tem preprečuje neprijeten vonj.

ALI SO NARAVNI DEZODORANTI RES UČINKOVITI?
Veliki DA. So, in to zelo. Če si poskusila že vrsto različnih naravnih dezodorantov in noben izmed njih ni zdržal do prihoda iz službe ali malo bolj naporne vadbe, potem imam zate odlično novico.

Sama izdelujem kar nekaj različnih tipov dezodorantov, ki 100% delujejo. Sem med tistimi, ki se radi potimo (in pri tem smrdimo), kar je tukaj pomembna informacija o zmogljivosti doma izdelanega produkta. Dezodorante sem dala preizkusiti tudi različnim generacijam moškega spola in rezultati – izjemni! Naravni dezodoranti so lahko v različnih oblikah, narejeni z različnimi materiali glede na tip kože posameznika. Lahko je to glineni dezodorant, oljni, alkoholni ali v obliki emulzije. Vse tipe dezodorantov se lahko naučiš narediti tudi sama s prvim spletnim tečajem – Naravni dezodoranti v Sloveniji!

Zakaj so naravni dezodoranti lahko učinkoviti?
Narava nam ponuja kar nekaj učinkovin, ki uspešno zavirajo ras bakterij. To so absolutno eterična olja z antispetičnim in protimikrobnim delovanjem, hidrolati, ki delujejo adstringentno (ožijo pore), glina in napredne aktivne učinkovine, ki so klinično testirane z 24-urnim delovanjem in certificirane za ekološko kozmetiko.

Sama uporabljam naravni dezodorant že zadnjih 5 let in še nikoli me ni pustil na cedilu (in tudi mojega bodočega moža ne). Dobra plat teh dezodorantov je tudi ta, da se veliko potiš in pri tem veš, da gre vse “nepotrebno” ven iz tebe. Poleg tega dišijo po eteričnih oljih, po naravi in ne po sintetični Malizii.

Če bi se rada naučila izdelati 100% naravne in zdrave dezodorante za vso družino, to lahko storiš še danes! Znanje za izdelavo z recepturami prejmeš TUKAJ.

Tudi ti uporabljaš naravni dezodorant? Kakšne imaš izkušnje? Koliko časa ti zdrži?

Se ti je zdela vsebina uporabna in zanimiva? Deli jo s svojimi prijateljicami ali sodelavkami, morda jim bo vsebina koristila.

Hvala za tvojo pozornost.

Aroma pozdravček,
Maja

 

 

Maja Vodan

p: +386 31 389 089

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.