<
Domov / Recept: Trdo milo z olivnim oljem

Naravno trdo milo z olivnim oljem

Čeprav je domača izdelava mil zelo razširjena, pozor, ni tako sila enostavno kot se zdi na prvo žogo. Potrebno je vedeti nekaj osnovnih zakonitosti, v roke vzeti kalkulator in spisati recepturo kot je prav. Da ne bo tako zakomplicirano, bo današnja receptura že spisana, prav tako pa priložena navodila za pripravo.

Za izdelavo mil potrebujemo vodo, maščobo in natrijev hidroksid. To so 3 osnovne sestavine.

Če želimo milo obogatiti, mu seveda lahko dodamo še eterična olja, dodatke za piling ali barvila.

1. VODA

Voda za izdelavo mil mora biti nujno destilirana (dobiš jo v moji spletni trgovini), namreč voda iz pipe vsebuje minerale, ki lahko vplivajo na pokvarljivost mila. Količina vode, ki jo potrebujemo za izdelavo mila, je odvisna od količine maščobe in tipa postopka, po katerem bomo izdelali milo.

Za hladen postopek je količina sledeča:
300 g vode za 1000 g maščobe

2. NATRIJEV HIDROKSID

Natrijev hidroksid (NaOH) v milu predstavlja bazo. Količina NaOH v recepturi je odvisna od izbranih maščob, ki jih želimo imeti v milu! Torej, vsakokorat ko v recepturi spremenimo maščobe, je potrebno ponovno izračunati količino NaOH v recepturi.

Pri delu z NaOH smo izredno pazljivi, hranite ga izveden dosega otrok in domačih živali. Pri delu vedno nosimo laboratorijska zaščitna očala, rokavice in zaščitno masko (vse pripomočke dobite v Sanolaborju).

Natrijev hidroksid je nujen za postopek umiljenja in je pri izdelavi mil nenadomestljiv.

3. MAŠČOBE

Za izdelavo mila lahko uporabimo tako rastlinske kot živalske maščobe. Priporočam, da v recepturi vedno izberete vsaj 2 vrsti različnih maščob, izjema je olivno olje, ki se lahko uporabi samostojno. Uporaba različnih maščob milu daje različno trdoto in penjenje, od izbranih maščob je odvisna tudi trajnost. Kot osnovne maščobe za izdelavo mila uporabimo olivno olje, palmino olje ali kokosovo (zelo zelo se peni!). Naj omenim, da se palminega olja zaradi ekoloških in etičnih razlogov skušamo izogibati.

Dobro je vedeti, kakšne lastnosti dajejo milu nasičene in nenasičene maščobne kisline. Za nasičene maščobne kisline je značilno, da milu dajejo trdoto, nenasičene maščobne kisline pa milu dajajo mehkobo in mazljivost. Kot sem že napisala zgoraj, samo z olivnim oljem, kot edino maščobo v recepturi, lahko zagotovimo dobro milo, za vse ostale maščobe velja, da jih je potrebno med seboj kombinirati (2+). Ravno zaradi tega je olivno olje pogostokrat osnovna sestavina trdih mil.

Milo z olivnim oljem je odlično za vse začetnike, zato spodaj sledi receptura z olivnim oljem, brez dodajanja drugih maščob. Za vse, ki še nikoli niste izdelovali mila, toplo priporočam, da najprej pričnete s preprosto recepturo, nato na nadaljujete z bolj zahtevnimi formulami.

SAP KOEFICIENT MAŠČOB

Kadar izdelujemo mila po trdem postopku, moramo nujno vedeti kakšna je saponifikacijska vrednost. Ta nam pove, koliko NaOH potrebujemo, da popolnoma umilimo 1 g določene maščobe. Vedno, ko spreminjamo količino ali vrsto maščobe v receptu, je potrebno ponovno izračunati količino NaOH, ki jo potrebujemo za izdelavo mila.

Ker Sap vrednosti ne moremo vedeti “na pamet”, se poslužujemo različnih tabel. Priporočam, da uporabite Saop Calc, s katerim preprosto izračunaš SAP vrednost za vse maščobe v recepturi. Primer v tabeli spodaj.

V tem mojem primeru 5 % znižanje pomeni naslednje:
135 g NaOH x 0,95 = 128,3 g NaOH. To je končna količina baze, ki jo bomo uporabili v recepturi.

RECEPT – MILO Z OLIVNIM OLJEM

Zaklenjena vsebina

Za polni dostop do vsebine z receptom je potrebna aktivna naročnina. Aktivirajte članski dostop za samo 13,90 eur/mesečno in dostopajte do vseh zaklenjenih vsebin. Več informacij in aktivacija računa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.