<
Domov / Recept za ognjičevo mazilo

Recept za ognjičevo mazilo

Tradicionalno ognjičevo mazilo je obvezna oprema vsake domače lekarne. V današnjem blog zapisu z vami delim nekaj uporabnih informacij za pripravo ognjičevega macerata in same izdelave mazila! Recept je primeren za popolne začetnike, zato ni razloga, da ga ne bi poskusili narediti sami. 😊

Mazila so osnovni del naravne, domače kozmetike in so tudi najbolj preprosta za izdelavo. Za njih je značilno, da ne vsebujejo vode, zato niso mikrobiološko občutljiva in jih ni potrebno konzervirati (za razliko od emulzij).

Za pripravo ognjičevega mazila potrebujemo ognjičev macerat oz. rastlinski izvleček ognjiča. Namen priprave rastlinskih izvlečkov je, da iz njih pridobimo določene snovi in učinkovine, ki jih želimo uporabiti. V osnovi rastlinske izvlečke delimo na oljne, alkoholne, vodne in glicerolne – glede na vrsto topila. V primeru ognjičevega mazila izberemo za topilo olje. Za oljne izvlečke je značilno, da za pripravo največkrat izberemo suhe rastline.

Zakaj maceriramo suhe rastline?
Sveže rastline vsebujejo veliko vode zato pri sami pripravi lahko pride do razvoja mikroorganizmov in porušenja stabilnosti pripravka. V kolikor pride do same kontaminacije, izdelek ni primeren za uporabo. V kolikor želimo namakati sveže rastline praviloma za topilo izberemo alkohol.

Kakšne so značilnosti oljnih izvlečkov?
Oljni izvlečki rastlin so zelo priljubljeni. Lahko jih uporabimo samostojno za nego suhe in razpokane kože, za nego zrele kože, odrgnine, praske ali pa kot sestavni del emulzije (dodamo v maščobno fazo). Za njih je značilno, da iz njih izvlečemo v maščobah topne snovi kot so eterična olja, kartenoidi in vitamini.

Katero rastlinsko olje izbrati za maceriranje ognjiča?
Pri izboru rastlinskega olja za pripravo ognjičevega macerata izbiramo stabilna olja. Velikokrat za osnovo uporabijo olivno olje, vendar osebno raje uporabljam jojobino ali mandljevo olje, ker nima izrazitega vonja prav tako se na koži obnese veliko bolje kot olivno olje, namreč ta zna biti za kožo pretežko. Izbira olja je stvar posameznika, zato izberite tisto olje, ki je za vašo kožo najbolj primerno. Pomembno je, da ne izberete za namakanje aktivnih olj, ki so že sama po sebi podvržena oksidaciji.

Kako pripravimo ognjičev macerat? Spodaj postopek za izdelavo macerata in recept za izdelavo mazila.

Zaklenjena vsebina

Za polni dostop do vsebine z receptom je potrebna aktivna naročnina. Aktivirajte članski dostop za samo 13,90 eur/mesečno in dostopajte do vseh zaklenjenih vsebin. Več informacij in aktivacija računa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.