<
Domov / Potopis – Po vijoličnih poteh brezčasne Provanse

Po vijoličnih poteh brezčasne Provanse

Tokrat me je pot zapeljala k pisanju potopisa po Provansi. Rada podoživljam potovanja, pregledujem albume (ja, še vedno sem med tistimi, ki redno arhivirajo fizične slike v albume) in obujam spomine. Danes mi je pod roke skočil album potovanja po Provansi. Obiskala sem že kar nekaj čudovitih lokacij, a Provansa je bila zame nekaj posebnega. Je brezčasna dežela, kjer se čas za nekaj trenutkov ustavi. Kjer te mirnost in lepota prevzameta, kjer preprosto – uživaš.

Neskončna vijolična modrina sivkinih polj je še lepša kot na slikah, ki jih ponuja splet. To so polja, ki se jih preprosto ne moraš nagledati!

Na potovanje sva se odpravila konec meseca junija, ko je sivka v popolnem razcvetu. Če si želite naužiti njenih pogledov, potem bo to pravi čas za obisk Provanse. Po desetih urah vožnje, ki zna biti v okolici Genove ob koncih tedna precej naporna in podaljša pot za kaki dve uri, sva prispela v manjše mestece severno od Cannesa, Valbonne. Slikovito tipično francosko mestece ponuja kopico butičnih restavracij, kjer se lahko razvajaš s tipično francosko kulinariko. A na kuharja bo potrebno počakati. Pred osmo uro zvečer se ne odpravljajte na večerjo, ker boste postreženi le s kozarcem dobrega vina.

Valbonne je odlično izhodišče za ogled mesta Grasse. Po 20 minutah vožnje vas bo na vrhu pričakal muzej parfumov, ki ga je vsekakor vredno obiskati. Vzemite si čas, namreč ponuja paleto zanimivih stvari in je pravo mesto za razvajanje nosu. V muzeju sva se mudila kakšne dobre 3 ure, prevohala sva vse od vetiverja, pačulija, benzoina, kardamoma, geranije, kamilice,…

Muzej ponuja slikovit pohod skozi zgodovino parfumeristike. V samem mestu boste na vsakem vogalu našli parfumerijo, zato od tukaj ne boste odšli praznih rok.

]

Po poteh Grasse-ja in obisk muzeja.

Preden nadaljujete pot do Verdona, se ustavite na planoti Caussols, kjer boste našli divja rastišča prave sivke. Tukaj se nahaja tudi destilarna Florihane, ki ponuja izvrstna eterična olja ekološke pridelave.

Naslednji dan sva pot nadaljevala do soteske Verdon, Les Gorges du Verdon. Turkizno moder rečni kanjon, ki velja za enega najlepših v Evropi, naju je očaral. Ura in pol vožnje je minila kot bi trenil, ovinkasta cesta in lepi razgledi. Pred spustom do jezera Lac de Sainte-Croix, sva se ustavila na kosilu v mestu Castellane, ki je odlična izhodiščna točka za pohode in športne aktivnosti. Po uri in pol vožnje s Castellana priporočam, da se ustavite na čudovitem, zgoraj omenjenem, jezeru Lac de Sainte-Croix. Pustite mobilne telefone v avtomobilu, najemite kajak ali kanu in se prepustite lepotam! Ker fotoaparata na kanu nisva vzela, vam žal slik skozi sam kanjon ne moram pokazati, a zagotavljam vam, da je vredno ogleda. 

Kanjon Verdon in jezero Lac de Sainte-Croix.

Tako, zdaj pa je že skrajni čas za ogled sivkinih olj. Nastanila sva se v pokrajini Valensole, na tako odročnem kraju, da v območju, kjer se je nahajala najina provansalska hišica, ni bilo signala. Sprva šok, nato pa pravo odrešenje in mobilni detoks. Tukaj naju je sprejel izjemno gostoljuben par, Laura nama je zaupala vse skrivnosti domačinov in usmerila, katere neznane kotičke si morava ogledati. 100x hvala, namreč na koncu si samo turist, ki praktično nima pojma kam in kako, veš samo, da iščeš sivko in slediš popotniškim turističnim vodnikom.

Na poti do Puimoissona se razprostirajo čudovita polja sivke. Neskončna vijolična modrina, ki ponuja obljubljeno. Na določenih točkah tukaj lahko pričakujete cele avtobuse turistov, ki “skačejo” po poljih in se fotografirajo. Seveda, tudi midva sva se – a zapeljala sva se malenkost dlje, kjer turistov praktično ni. Ne daleč od sivkinih olj se nahaja tudi tovarna L’Occitane, ki me je presenetila s svojim gigantskim obsegom. Pravi proizvodni obrat. V pokrajini Valensole boste v 90% našli lavandin, za krasotico in mamo eteričnih olj, pravo sivko, pa se boste morali vrniti nekoliko višje, nazaj na planote nad sotesko Verdon.

Med sprehajanjem po sivkinih poljih priporočam, da se na kavi ustavite v mestecu Puimoisson, ki je name pustil poseben vtis. Turistov ni bilo od nikoder, družbo nama je delalo le nekaj domačinov in mladeničev na konjih. No ja, malo pa sem pogledala. 😉

Poleg sivkinih polj, se med vožnjo lahko naužijete kontrastne lepote med polji maka in pšenice.

Pokrajina Valensole, med polji sivke.

Na poti v Puimoisson.

Lepote sva se naužila, sedaj pa je še čas za skok v morje. Moja potovanja se morajo vedno zaključiti ob obali, morje preprosto obožujem! Odpravila sva se proti jugu mimo prestolnice Aix-en-Provence, ki ponuja lepo arhitekturo, parke in tipične francoske kavarne. Tukaj sva se ustavila za nekaj ur, nato pa nadaljevala proti najini obmorski destinaciji Cassis. Prav zagotovo ste že slišali za La ciotat, ki je mimogrede pobrateno z mestom Kranj. Cassis je nedaleč od te turistične destinacije in ponuja lepe plaže in čudovito okolico.

Po poteh  Aix-en-Provence.

Obmorsko mesto Cassis krasijo čudovite rože in krasna narava.

Potovanje sva zaključila z obiskom mesteca Eze, ki se razprostira nad Nico. Staro lončarsko mesto ponuja lepe razglede in dobra kosila. A naj vas ne presenetijo vrtoglave cene. 

Ste tudi vi že obiskali Provanso? Kaj bi priporočali za ogled? Naslednje leto se odpravljam ponovno, dobrodošli vaši predlogi.

Provansalski pozdravček,
Maja

Fotografije: Maja Vodan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.