<
Domov / Domači repelent z eteričnimi olji in virginijskim nepozebnikom

Domači repelent z eteričnimi olji in virginijskim nepozebnikom

Če se v poletnih dneh radi zadržujete v gozdu ali poležavate na travnikih, potem previdnost pred klopi ni odveč. Pred odhodom v hribe ali sprehodom v gozd vedno uporabim svoj učinkovit naravni replent, ki me še ni razočaral. Prav tako je uporaben za zaščito pred nadležnim mrčesom – komarji eteričnih olj ne marajo. 😉

Danes torej pišem o repelentih, zakaj so konvencionalni nevarni, katere sestavine so sporne ter kako se učinkovito zaščititi s popolnoma naravnim, doma narejenim repentom. V nadaljevanju tudi recept, opis eteričnih olj, ki delujejo repelentno, navodila za pripravo in napotki kje kupiš sestavine.

Konvencionali repelenti pogosto vsebujejo izjemno nevarno kemikalijo imenovano DEET (dietiltoluamid) in ikadirin. DEET kemikalija je strupena, zato je ne smemo vdihavati ali zaužiti, prav tako lahko povzroča:

  • draženje kože
  • draženje oči
  • draženje sluznice in
  • vpliva na naš živčni sistem.

Neželeni učinki se povečujejo ob večji koncentraciji in izpostavljenosti soncu in toploti.

Uporaba takšnih repelentov se odsvetuje, morda je o uporabi sintetičnega repelenta vredno razmisliti le takrat, ko se odpravljaš v tropske ali subtropske dežele, ko obstaja verjetnost prenosa nalezljivih bolezni, ki jih prenašajo komarji.

Da bi se izognili tej dokazano škodljivi kemikaliji, se lahko zaščitite s popolnoma naravnim in učinkovitim repelentom. 

Pri uporabi kateregakoli sredstva, ki ga nanesete na kožo bodisi je to repelent bodisi je to losjon za kožo ali maslo, se spomnite, da naša koža absorbira več kot 60% sestavin, ki jih nanesemo.

V nadaljevanju poglejmo katera eterična olja delujejo repelentno in kako izdelaš svoj domači repelent.

Eterična olja za repelentnim delovanjem

Številna eterična olja imajo izredno repelentno delovanje, posebej učinkovita so eterična olja, ki vsebujejo citronellal:

  • eterično olje citronela
  • eterično olje limonske trave
  • eterično olje limonin evkalipt (kt.* Eucaliptus citridiora)

Kaj je kt*? Kemotip sestavljajo rastline, ki pripadajo isti družini in vrsti, imajo enak videz, vendar se razlikujejo po svoji sestavi. Repelentno delovanje ima v tem primeru eterično olje limoninega evkalipta in ne eterično olje evkaliptusa (Eucalyptus globulus). 

Zgoraj našteta eterična olja lahko dražijo kožo, zato jih uporabljamo v nižji koncentraciji in jih mešamo z bažjimi eteričnimi olji, ki imajo prav tako repelentno delovanje:

Eterična olja lahko uporabite za preganjanje mrčesa v prostoru v izparilniku ali pa pripravite razpršilo za telo. V izparilnik damo do 7 kapljic eteričnih olj, koncentracija eteričnih olj v prostoru ne sme biti prevelika.

Bazne sestavine repelenta

Poleg eteričnih olj, ki so glavna sestavina našega repeletna, potrebujemo za izdelavo domačega pripravka tudi bazne sestavine, v katerih se eterična olja razredčijo (eteričnih olj nikoli ne uporabljamo nerazredčena na koži!).

Najbolj pogosto se pri repelentih uporablja olje neem. To olje je izjemno zdravilno, deluje antimikrobno, neguje kožo in dezinficira. Vsebuje azadirahtin A, ki velja kot naravni repelent. Prav tako ga vrtnarji uporabljajo kot naravno škropivo. A pozor – njegov vonj je izredno močan in specifičen zato naj te ta ne preseneti.  Kot bazo pri izdelovaju uporabljamo hidrolat virginijskega nepozebnika, ki blaži razdraženo kožo, otekline, srbečico in ekceme. Prav tako kot bazo lahko uporabimo alkohol (70 % ali 96%) v katerem razredčimo eterična olja obenem pa nam služi kot konzervans.

Opomnik: eterična olja so topna v olju, alkoholu in deloma v kisu.

Pri izdelavi najinega naravnega repelenta združimo vodno in oljno fazo. Pri razpršilih za telo v zadnjem letu vedno uporabljam solubizator Dermofeel G 10 LW, ki združi olje in vodo v homegono snov – to je odlična rešitev za izdelke, ki vsebujejo veliko vode obenem pa jim želimo dodati eterična olja in olja v manjših količinah. 

Recept za pripravo repelenta

Zaklenjena vsebina

Za polni dostop do vsebine z receptom je potrebna aktivna naročnina. Aktivirajte članski dostop za samo 13,90 eur/mesečno in dostopajte do vseh zaklenjenih vsebin. Več informacij in aktivacija računa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.