<
Domov / VARNA UPORABA ETERIČNIH OLJ

Varna uporaba eteričnih olj

V četrtek sem med pregledovanjem tekočih Facebook objav naletela na video posnetek (ki je trajal kar dobrih 20 minut), tema pa se je nanašala na vsakodnevno uporabo eteričnih olj. Nisem hotela biti skeptična že na samem začetku, vendar sem predvidevala, da se bo promocija eteričnih olj nanašala tudi na vsakodnevno popestritev in poživitev v hrani in pijači. Zato sem pogledala do konca.

Tudi na delavnicah imam velikokrat udeleženke, ki me sprašujejo ali lahko eterična olja uživajo, da so prebrale na spletu ali reviji, da imajo številne zdravilne učinke in da določena podjetja v Sloveniji prodajajo eterična olja “za uživanje”.

Današnji zapis bom posvetila na temo varne uporabe eteričnih olj. Upam, da ti bodo informacije koristile pri nadaljnji uporabi.

In da ne bo pomote – eterična olja so čudovita, osebno jih obožujem, vendar pri uporabi je potrebno biti previden, sicer ti lahko prinesejo več škode kot koristi.

1.ETERIČNIH OLJ NE UŽIVAMO

Eteričnih olj nikoli ne jemljemo oralno. Zakaj? Čeprav je dejstvo, da imajo eterična olja številne zdravilne učinke, jih ne smemo enačiti z zelišči.

Eterična olja so visoko koncentrirane substance, zato jih moramo jemati skrajno resno.

Eno eterično olje vsebuje tudi do 100 različnih spojin, vsako eterično olje ima drugačno kemijsko sestavo. 

Če eterično olje zaužijemo v prevelikem odmerku, to pomeni, da bi na naše telo lahko delovalo toksično, prav tako to velja za prevelike nanose na kožo. V svetu so zabeležili že kar nekaj zelo kritičnih primerov zaradi zaužitja eteričnih olj.

Maja, ampak zakaj potem določena podjetja promovirajo eterična olja kot zdravilna, da jih lahko uživamo ob prehladih in drugih tegobah?

V aromaterapiji obstajata dve veji. Angleška in francoska.

Razlika med njima je, da se v angleški veji aromaterapije eterična olja lahko uporabljajo le za eksterno uporabo (nanašanje na kožo in vdihavanje). Francoska veja aromaterapije pa eterična olja opredeljuje tudi za klinično uporabo, kar pomeni, da jih lahko jemljemo tudi oralno.

A pozor – to poteka pod nadzorom uradnega zdravnika, specialista aromaterapevta, ki s posebno napravo, aromatogramom, izbere točno določena eterična olja, glede na potrebe posameznika. Gre za popolnoma individualno obravnavo.

V Sloveniji ta veja aromaterapije ni uradno priznana, prav tako nimamo specialistov, ki vam bi lahko eterična olja predpisovali za uživanje in zdravljenje. Zato uporabljamo angleško vejo aromaterapije in eteričnih olj ne uživamo.

Določene znamke navajajo, da lahko eterična olja uživamo, ker gre za eterična olja terapevtske kakovosti. To so vsa avtentična eterična olja, 100% ekološka, certificirana. Zagotovo ti bodo kje hoteli prodati eterično olje in ti povedali 100 razlogov zakaj je dobro in da ni nobenega razloga zakaj ga ne bi vzeli. Takrat pomisli, da gre za visokokoncentrirane substance in da je uživanje lahko nevarno!

Prav tako eterična olja niso topna v vodi, le v olju, alkoholu in kisu, zato bi jih morali pred uživanjem redčiti v baznem olju.

Zasledila sem tudi že, da nekateri jemljejo olja kar z direktnim nanosom pod jezik… to je izjemno nevarno (recimo eterično olje origana). In dodajajo v prehrano – kapljico eteričnega olja bazilike na solato, eterično olje limone v kozarec radenske za osvežitev, eterično olje pomaranče v čokoladne pralineje… Ne počnite tega, če nimate dovolj izčrpnega znanja o delovanju eteričnih olj in njihovi kemijski sestavi.

Nekatera eterična olja se nahajajo v določeni hrani in pijači, vendar tukaj govorimo o aromatiziranju jedi in pijač. Ta eterična olja prestanejo dodatne, zahtevne teste, doziranje je v izjemno majhnih količinah in pod strogim nadzorom proizvajalca.

2.ETERIČNA OLJA LAHKO DRAŽIJO KOŽO

Nekatera eterična olja veljajo za zelo dražilna, zato se za uporabo v domačih, naravnih kozmetičnih izdelkih odsvetujejo. Med najbolj dražilna spadajo:

  • eterično olje cimeta ( skorja in list)
  • eterično olje melise
  • eterično olje citronke
  • eterično olje klinčkov
  • in tudi eterično olje limonske trave.

Pogosto se uporablja za odišavljanje kozmetike eterično olje cimeta, ta pa je izjemno dražilno. Lahko povzroči rdečo kožo ali celo opekline, zato ga v kozmetiki ne uporabljaj.

3.PRED PRVO UPORABO OPRAVI TEST ALERGIČNOSTI

Če eteričnih olj še ne uporabljaš a se z njimi že spogleduješ, potem ti svetujem, da pred uporabo posameznega eteričnega olja opraviš test alergičnosti.

Test opraviš tako, da na notranjo stran podlahti naneseš kapljico eteričnega olja (razredčenega v baznem olju – olivno, mandljevo, jojobino olje…) in prelepiš z obližem. V primeru pojava rdečice, eteričnega olja ne uporabljaj.

Uporaba se prav tako odsvetuje za:

  • tiste, ki imate izredno občutljivo kožo,
  • tiste, ki imate dermatitis,
  • tiste, ki imate alergije,
  • druge zdravstvene težave.

Pred uporabo se posvetujte s strokovnjakom ali osebnim zdravnikom.

4.ETERIČNIH OLJ NE NANAŠAJ NA KOŽO NERAZREDČENIH

V zapisu sem večkrat omenila, da so eterična olja zelo koncentrirana, zato se odsvetujejo za uporabo neposredno na kožo. Izjemi pri direktnem nanosu naj bi bila eterično olje sivke in čajevca, vendar v manjših količinah. Priporočam, da ju klju temu razredčite v baznem olju. V primeru, da predolgo časovno obdobje uporabljaš eno eterično olje, ta lahko povzroči kontaktni dermatitis.

Eterična olja pred nanosom na kožo vedno razredčimo v baznem olju (že napisana zgoraj) ali v emulgatorju (sol), če si pripravljate kopeli.

Prav tako za inhalacije priporočam, da eterično olje najprej kapneš na žličko soli, razredčiš v vodi in nato opraviš inhalacijo.

5.ETERIČNA OLJA SO FOTOTOKSIČNA

Nekatera eterična olja so fototoksična, zato z njimi nikar na sonce!

O tem sem pisala v prejšnjem blog zapisu, več o fototoksičnosti in katerim eteričnim oljem se je potrebno izogibati v poletnih dneh pa PREBERI TUKAJ.

6.PRAVILNO SHRANJEVANJE ETERIČNIH OLJ

Eterična olja morajo biti pakirana v temnih stekleničkah, saj so občutljiva na svetlobo, toploto in lahko oksidirajo. Pred leti mi je prijateljica prinesla iz Šrilanke eterično olje pomaranče v svetli steklenički, ki je bilo poleg tega še 100% sintetično 🙂

Rok uporabe eteričnega olja je med 2 – 3 leti, izjeme so eterična olja citrusov in iglavcev, ki oksidirajo hitreje, zato jih je potrebno porabiti v roku pol leta. Oksidirani citrusi lahko dražijo kožo.

Eterična olja hranimo v temnem, suhem prostoru, na sobni temperaturi, poleti lahko v hladilniku. 

7.DRŽIMO SE PRAVILA MANJ JE VEČ

Pri doziranju moraš upoštevati predpisano koncentracijo eteričnih olj. 

V primeru, da eterično olje pride v stik z očmi, ne spiraj z vodo ampak z baznim oljem.

Odsvetujem uporabo eteričnih olj pri dojenčkih, otrocih, nosečnicah, starejših osebah in drugih osebah s specifičnimi zdravstvenimi težavami (npr. epileptični napadi, astmatiki,..). Pred uporabo posameznega eteričnega olja se dobro seznanite z delovanjem in specifiko le tega. Lahko se posvetujete tudi s svojim osebnim zdravnikom.

NASVET: Če bi želela na to temo prebrati še kakšno strokovno literaturo, priporočam knjigo Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals 2nd Edition

Želim ti dišečo in varno uporabo, z eteričnimi olji je svet lepši!

Si ti je zdel zapis zanimiv in uporaben? Deli to pomembno znanje s tvojimi prijateljicami, sodelavkami na facebooku ali jim preprosto posreduj po mailu.

Aroma pozdravček,
Maja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.