<
Domov / Katera eterična olja so fototoksična?

Katera eterična olja so fototoksična?

Danes pišem o fototoksičnosti eteričnih olj. Na spomladanskih in poletnih delavnicah naravne kozmetike vedno dajem velik poudarek na to temo, namreč v kozmetičnih izdelkih, ki jih uporabljamo poleti, se je nujno potrebno izogibati eteričnim oljem, ki so fototoskična. V kozmetiki, predvsem v sončnih kremah, losjonih in balzamih za ustnice, se ta eterična olja popolnoma odsvetujejo.

Kaj pomeni fototoksičnost?

Rastilne proizvajajo fototoksične spojine imenovane furanokumarini s katerimi se zaščitijo pred patogenimi organizmi. Te spojine največkrat najdemo v citrusih. Če nanesemo na kožo fototoskične spojine, lahko v stiku z UV žarki pride do reakcije na koži, ki se kaže v obliki srbečice, rdečine, mehurjev, opeklin ali pa povzroči trajne pigmentne madeže (hiperpigmentacija).

Katera eterična olja so fototoksična?

Fototoksično spojino imenovano bergapten, vsebujejo naslednja eterična olja:

 • bergamotka,
 • limona,
 • limeta,
 • grenka pomaranča,
 • list mandarine,
 • angelika,
 • grenivka,
 • in nekatera druga eterična olja.

IZJEMI: Izjemi pri citrusih sta mandarina in sladka pomaranča, ki nista fototoksični. A pazljivo! Pri nakupu je potrebno biti pazljiv, namreč eterični olji lista mandarine in grenke pomaranče sta fototoskični (beri INCI)

Reakcija po uporabi eteričnega olja bergamotke – bodite pazljivi pri nakupu in si raje omislite bergamotkobrez bergaptena!

Varnostna opozorila:

 1. Zaradi lastne varnosti in varnosti drugih, eterična olja citrusov (ki sem jih zgoraj naštela) v poletni kozmetiki izpustite. Če bi radi uporabili več fototoksičnih eteričnih olj v enem izdelku hkrati, se vrednost fototoksične reakcije poviša. Posledice uporabe takšnih eteričnih olj so lahko zelo hude.
 2. Na trgu so na voljo eterična olja citrusov brez spojine BERGAPTEN (bregapten free). Ta eterična olja lahko brez težav uporabljaš tudi poleti. Eterično olje bergamotke brez bergaptena je na voljo tukaj.
 3. Če je eterično olje pridobljeno s parno destilacijo, prav tako ni nevarnosti, da je to eterično olje fototoksično.
 4. Eterična olja citrusov lahko uporabite v domačih kozmetičnih pripravkih kot so šamponi in mila za roke, namreč za tiste izdelke, ki jih lahko speremo, ni nevarnosti za fototoksično reakcijo.
 5. Če na kožo nanesete fototoksično snov, se je potrebno izogibati sončnih žarkom vsaj 24 ur, največja nevarnost za fototoksično reakcijo pa je v prvi uri izpostavljanja.
 6. Eterična olja citrusov izjemno hitro oksidirajo, zato se tudi zaradi tega razloga njihova uporaba poleti odsvetuje. Če jih uporabljate, svojim kozmetičnim pripravkom dodaj antioksidant vitamin E, še bolj pa priporočam izvleček rožmarina CO2, ki je še močnejši antioksidant. Ima protimikrobno in protivnetno kot tudi pomlajevalno delovanje, z blago aromo po rožmarinu. Je zelo gost, topen v maščobah. Dodaš ga lahko oljnim serumom, emulzijam, maslom za telo in mazilom ter maceratom.

Pridobivanje: CO2 (ekstrakcija s hiperkritičnim ogljikovim dioksidom). Doziranje: 0,05 – 0,1 % pri oljih, ki vsebujejo enkrat nenasičene maščobne kisline, 0,2 – 0,4 % pri oljih, ki vsebujejo večkrat nenasičene maščobne kisline. 

Fototoksičnim eteričnim oljem se izogibam tudi sama in jih v poletnih kozmetičnih pripravkih ne uporabljam. Sem in tja si privoščim nepogrešljivi limonin sladkorni piling za telo, ki deluje anticelulitno in pospešuje mikrocirkulacijo, a ga uporabljam zvečer. Raje privoščim kakšno kapljico mandarine in limone v izparilniku, poleti delujeta izjemno poživilno in sproščujoče. Razpoloženje v pisarni je z njima bolj prijetno.

Si ti je zdel zapis zanimiv in uporaben? Deli to pomembno znanje s tvojimi prijateljicami, sodelavkami na facebooku ali jim preprosto posreduj po mailu.

Aroma pozdrav,
Maja

Komentarji

 1. Nataša Kogovšek pravi:

  Super nasveti in koristne informacije!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.