<
Domov / Eterična olja za boljšo koncentracijo pri učenju

Eterična olja za boljšo koncentracijo pri učenju

Učenje zahteva veliko truda, osredotočenosti in vztrajnosti. Včasih pa se zdi, da nam (tako odraslim kot šolarjem, študentom) koncentracija uhaja in se stežka osredotočimo na šolsko gradivo ali delovne naloge. Na srečo obstaja naravna pot do izboljšanja koncentracije in osredotočenosti – uporaba eteričnih olj. V tem blog zapisu vam razkrijem, kako lahko eterična olja pomagajo izboljšati koncentracijo pri učenju, nasvete pa boste zlahka uporabili za vaše osnovnošolce, srednješolce ali študente.

Kako delujejo eterična olja?

Eterična olja so izvlečki iz rastlin, ki vsebujejo različne hlapne spojine in imajo številne koristi za telo in um. Preko inhalacije ali nanosa eteričnega olja na kožo (topikalni nanos), spojine olj vplivajo na naše čustveno in fizično počutje. Pri izboljšanju oz. za izboljšanje koncentracije gre predvsem za vpliv koncentriranih spojin na naš um in živčni sistem preko inhalacije.

Nekatera eterična olja delujejo zelo pomirjujoče in sproščujoče, kar lahko pomaga zmanjšati stres in tesnobo, ki ovirata fokus pri učenju. Določena olja pa imajo osvežujoč učinek, ki spodbuja budnost in pozornost. Združitev teh olj lahko pomaga uravnotežiti vaše misli in izboljšati vašo sposobnost koncentracije. Pa poglejmo v nadaljevanju katera olja so to.

Najboljša eterična olja za koncentracijo

 1. Eterično olje rožmarina (kt. cineol): rožmarinovo olje je znano po svojih poživljajočih lastnostih. Pomaga pri povečanju pozornosti, izboljšuje spomin in spodbuja jasno razmišljanje.
 2. Eterično olje sivke: sivka je znana po svojih pomirjujočih lastnostih, pomagazmanjšati stres in anksioznost ter s tem izboljšati koncentracijo.
 3. Eterično olje poprove mete: poprova meta ima osvežujoč vonj, ki pomaga ohranjati budnost. Je zelo stimulativna, bistri misli in pomaga pri lajšanju glavobolov.
 4. Eterično olje limonske trave: limonska trava ima svež vonj, ki pomaga osvežiti um. Pomaga pri odpravljanju utrujenosti in povečuje energijo. Uporabljamo jo v nizkih koncentracijah!
 5. Eterično olje cedre: olje cedre pomaga izboljšati fokus in vzdržljivost. Prav tako lahko pomaga pri sproščanju napetosti.
 6. Eterično olje bazilike: bazilika pomaga pri izboljšanju pozornosti, koncentracije in spomina. Prav tako pomaga pri lajšanju stresa in pomirja živčni sistem.
uporaba eteričnih olj v difuzorju

Za izboljšanje koncentracije pri učenju uporabite mešanico eteričnih olj poprove mete, rožmarina in limone.

Kako uporabljati eterična olja za koncentracijo

Obstaja več načinov, kako lahko uporabite eterična olja za izboljšanje koncentracije pri učenju:

 1. Aromaterapija z difuzorjem: uporaba difuzorja je odličen način, da olja razpršite po prostoru. Dodajte nekaj kapljic izbranega eteričnega olja v difuzor in ga pustite, da ustvari prijetno aromo v prostoru. Za otroško sobo, kjer se otroci učijo uporabite 5-10 kapljic mešanice eteričnih olj – pred uporabo prostor dobro prezračimo.
 2. Nanašanje na kožo: Nekatera eterična olja lahko razredčite z nosilnim oljem, kot je npr. kokosovo olje ali olje jojobe in nanesete na zapestja, za ušesa in zatilje. Pazite, da nerazredčena olja ne nanesete neposredno na kožo, saj lahko dražijo kožo!
 3. Inhalacija: Enostaven način uporabe je, da nekaj kapljic olja kanete na robček ter jih nato občasno vdihavate. Lahko si pripravite tudi nosni inhalator, ki bo z vami vedno in povsod – šolarji pa ga imajo lahko kar v svoji peresnici ali šolski torbi.
 4. Kopeli z eteričnimi olji: Dodajte nekaj kapljic eteričnega olja v toplo kopel in se popolnoma sprostite!
 5. Masaža z eteričnimi olji: Če imate možnost, si lahko privoščite masažo z eteričnimi olji, ki vam bo pomagala sprostiti telo in um ter izboljšala koncentracijo.

Previdnostni ukrepi

Pri uporabi eteričnih olj je pomembno upoštevati nekaj previdnostnih ukrepov:

 • Vedno razredčite eterična olja z nosilnim oljem, če jih nameravate nanesti na kožo.
 • Preverite, ali ste na eterično olje alergični, tako da nanesete majhno količino na majhen predel kože.
 • Pri inhalaciji bodite previdni in ne vdihujte olj preintenzivno, da se izognete draženju dihalnih poti.

Eterična olja so lahko naravna pomoč pri izboljšanju koncentracije pri učenju. S pravilno uporabo teh olj lahko zmanjšate stres, povečate pozornost in osvežite svoj um. Poskusite različna olja, da ugotovite, katera vam najbolj ustreza, in se prepuste njihovim čudovitim vonjavam. S tem naravnim pristopom lahko dosežete boljše učne rezultate –  in to brez stranskih učinkov!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.