<
Domov / Aromatični piling “IMMUNO BOOST”

Aromatični piling “IMMUNO BOOST”

Prehladi in gripe so v polnem razcvetu, virusi so vsepovsod, zadnji teden sem tudi sama obležala s čajem in robčki v roki. V času prehlada si vedno pomagam tudi z aromaterapijo, ki me do sedaj še ni pustila ” na cedilu”. Ob prvih znakih si pripravim zračno difuzijo s timijanom, limono in evkaliptusom, obvezno naredim oljno mešanico z eteričnim oljem origana, ki si jo nanašam na predel vratu (origano deluje antibakterijsko, protiglivično in protivirusno), vendar lahko draži kožo, zato ga ne dodajam več kot 1%). Nosni inhalator imam ves čas pri sebi, vedno pa si naredim tudi terapevtski piling. Ker vsebuje aromaterapevtsko mešanico eteričnih olj, sem ga poimenovala kar aromaterapevtski piling za telo.

Ko želimo uporabiti eterična olja v terapevtske namene predhodno izberemo metodo, ki jo želimo uporabiti. Vedno si zastavimo vprašanje zakaj želimo narediti mešanico, nato pregledamo farmakološko delovanje eteričnih olj in pripravimo mešanico. Več o samih metodah in postopku priprave sem že pisala na enem izmed blogov, prebereš ga lahko tukaj.

V mojem primeru sem si želela okrepiti imunski sistem, zato sem izbrala eterična olja, ki delujejo kot imunomodulatorji (spodbujajo imunski sistem). Za varno uporabo eteričnih olj, vedno predhodno preverite maksimalne koncentracije za dermalno uporabo in druga opozorila, ki/če veljajo za to eterično olje.

Kot metodo uporabe sem naredila piling za telo, in sicer iz dveh razlogov:

  1.  Redno izvajam piling za telo, ker blagodejno deluje na mojo kožo. Sol kožo očisti, olja jo lepo nahranijo. Deluje sprostilno in osvežilno.
  2.  Med prhanjem eterična olja še bolj pridejo do izraza, zato se jih lahko “nadiham”.

Med samim izvajanjem pilinga globoko diham in se sprostim.

Za bazo aromatičnega pilinga sem izbrala himalajsko sol.

IZBOR ETERIČNIH OLJ

Ko sem že omenila zgoraj, sem iz farmakološkega vidika uporabila eterična olja, ki krepijo imunski sistem, delujejo analgetično in protivnetno. Ker izdelek nanašamo na kožo, je nujno potrebno upoštevati kako se ta eterična olja uporabljajo v kozmetiki (oz. dermalno), v kolikšni koncentraciji in za kakšen tip kože!

Izbor št. 1 je zagotovo eterično olje lovorja. Eterično olje lovorja ima močno delovanje. Odlikujejo ga izjemno protibakterijsko, mukolitično, analgetično in protivnetno delovanje. Prav tako deluje protivirusno in protiglivno. Stimulira odvajanje limfe in krepi imunski sistem.

Z vidika psihološkega delovanja uravnava simpatični in parasimpatični živčni sistem, deluje sedativno in dviga razpoloženje.

Opozorilo: Z uporabo eteričnega olja lovorja bodite zelo previdni! Zaradi visoke vsebnosti 1,8-cineola ni primeren za otroke; lahko povzroči alergijske reakcije in draži sluznico. Ne uporabljamo ga pri občutljivi ali poškodovani koži, najvišja koncentracija za dermalno uporabo po IFRA je 0,01 % (zaradi vsebnosti metilevgenola), Tisserand & Young pa priporočata 0,5 % koncentracijo.

Kadilna bosvelija…. eno mojih najljubših eteričnih olj. Redno jo uporabljam med meditacijo in jogo ter jo vključujem v terapevtske mešanice. Deluje kot mukolitik, imunomodulator, protivnetno, analgetično in regenerativno. S psihološkega vidika se odlično obnese kot antidepresiv in sedativ. Moj izbor številka 2 za terapevtski piling.

Vključila sem tudi eterično olje bergamotke, namreč bergamotka ima dokazane antidepresivne učinke. Kadar smo pod hudim stresom, je oslabljen tudi naš imunski sistem, zato je pomembno, da uporabimo tudi eterična olja, ki delujejo kot antistresorji.

Italijanski profesor Paolo Rovesti je bergamotko uspešno uporabljal v psihiatrični kliniki. Sodi med eterična olja z najmočnejšim antidepresivnim, anksiolitičnim in sedativnim delovanjem. Uporabimo jo pri depresiji, strahu, nespečnosti in živčnosti.

Zdaj pa k receptu. Če ste moje bloge že prebirali, potem veste, da eterična olja najraje tehtam in se tako izognem nepotrebnemu štetju kapljic. Poleg tega imajo eterična olja različno težo, zato se število kapljic posameznega eteričnega olja v mililitru lahko precej razlikuje. Prav tako je odvisno, koliko je velika kapalka vašega eteričnega olja.

Količina 100 g, koncentracija eteričnih olj 1,5%

Himalajska sol 80 g
Olje mareličnih koščic 18,5 g
Eterično olje prave sivke 0,6 g
Eterično olje bergamotke 0,4 g
Eterično olje kadilne bosvelije 0,3 g
Eterično olje lovorja 0,2 g

Priprava:
1. Razkužimo delovno površino, posodico za mešanje (sama uporabljam inox kozmetične posodice), spatulo in roke.
2. Natehtamo sol in olje. Premešamo. Dodamo eterična olja in ponovno premešamo.

Uporaba: ker piling ne vsebuje konzervansa je primeren za takojšnjo uporabo. Nanesemo ga na dobro navlaženo kožo med prhanjem, v smeri stopal proti srcu (ne nanašajte na obraz!). Med uporabo globoko dihajte in se sprostite.

Če želite svoje znanje o klinični uporabi eteričnih olj še podkrepiti, vas lepo vabim k ogledu webinarja Z aromaterapijo nad gripo in prehlad. Več informacij preberite tukaj.

Aroma pozdrav,
Maja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.