<
Domov / Resnice in zmote o šipkovem olju

Resnice in zmote o šipkovem olju

Vse prepogoste zavajajoče trditve se po spletu širijo s svetlobno hitrostjo, le da bi se košarice čim bolj napolnile, izdelki pa doma čim prej porabili. Naj velja spletni pregovor – čim prej, tem bolje.

Moja kozmetična “biblija” je zagotovo knjiga Sodobna kozmetika, v kateri so preverjene informacije in zanesljivi viri, tudi o šipkovem olju, več o knjigi preveri tukaj.

V zadnjem času spletni trgovci veliko oglašujejo olje šipkovih plodov s precej nepreverjenimi trditvami. So tudi tebe prepričali, da je bogat vir vitamina C? Da deluje pomlajevalno in gladi gubice? In ne po 2 mesecih, kar čez noč?

Za začetek:

Olja ne vsebujejo vodotopnih vitaminov, zato je trditev, da je šipkovo olje bogat vir vitamina C popolnoma zavajajoče!

Preden nadaljujem. Čeprav je šipek precej poznan, morda nekaj besed o sami rastlini.
Znanstveno ime: Rosa canina L., navadni šipek
Drugo ime: divja vrtnica
Rastlinski del: orešek

Šipek zraste kot 5 metrov visok grm s povešenimi vejami, na vejah so številni trni, listi so pernato deljeni, cvetovi se razvijejo na pecljih. Omesenelo cvetišče predstavlja navidezen plod, ki ga v botaniki imenujemo šipek. Je jajčaste oblike, svetleče temnordeče barve in vsebuje številne oreške, ki so pravi plodovi. Šipek izvira iz Evrope, danes pa je precej razširjen tudi v Južni Ameriki, Čile je danes najpomembnejši pridelovalec olja.

Olje šipkovih plodov, ekološko

Lastnosti šipkovega olja

Šipkovo olje sestavljata predvsem linolna in ⲁ-linolenska kislina, ki skupaj predstavljata 80 % delež – zaradi tako velike prisotnosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin, je to olje zelo občutljivo z vidika stabilnosti. Oreški vsebujejo 10 % olja, pri njem moramo izpostaviti  trans-retinojsko kislino, ki je derivat vitamina A.

Olje iz pravih plodov je zlatorumene ali rdečerumene barve, vonj ima po oreščkih (in ne po divjih vrtnicah!).

Kaj pomeni, da je olje nestabilno?

V kolikor hladno stiskano olje vsebuje večkrat nenasičene maščobne kisline, pomeni, da je nestabilno in podvrženo oksidaciji. Olje šipkovih plodov sodi med aktivna olja. Aktivna olja v kozmetičnih produktih uporabljamo kot dodatek stabilnim oljem, v koncentraciji do 10 %, zato je priporočljivo, da olja šipkovih plodov ne uporabljate samostojno, ampak v kombinaciji z osnovni in stabilnimi olji.

Vsakodnevna samostojna uporaba olja se odsvetuje.

Prav tako šipkovo olje zaradi nestabilnosti uporabljamo v izdelkih za nočno nego, prav tako je priporočljiva dodatna stabilizacija z antioksidantoma, vitaminom E in izvlečkom rožmarina.

trans-Retinojska kislina

Pri uporabi šipkovega olja ne moremo mimo omembe trans-Retinojske kisline. Ta je predmet znanstvenih raziskav že od 60. let prejšnjega stoletja, v izolirani obliki jo uporabljamo za zdravljenje hudih oblik aken ter poškodb kože zaradi ultravijoličnih žarkov (olje šipkovih plodov se uporablja za regeneracijo kože po sončenju).

Učinki njene uporabe se kažejo na naslednje načine:

  • zmanjšana keratinizacija epidermalnih celic
  • razgradnji komedonov (ogrcev)
  • povečanem nastanku kolagena
  • zmanjšanjem vnetju

Maščobne kisline

maščobne kisline šipkovo olje

Vsebnost maščobnih kislin v šipkovem olju. Vir: Sodobna Kozmetika, Kočevar Glavač, Janeš, 2015. Str. 161

RESNICA

Resnica je, da je šipkovo olje je ena najboljših izbir za nego vnete, aknaste in zrele kože, kože s pigmentnimi znamenji ter kože z brazgotinami. V kolikor se srečuješ s katerim izmed zgoraj navedenih stanj, potem je šipkovo olje zate vsekakor priporočljivo za uporabo.

ZMOTA

Zaradi vsebnosti trans-retinojske kisline, šipkovo olje povezujejo z blagodejnim delovanjem na zmanjšanje gub in povečanjem gladkosti kože, vendar vsebnost te kisline je za tovrstne učnike PREMAJHNA.

PONAREJANJE

Ne samo, da se navajajo neresenične navedbe o delovanju šipkovega olja, to olje je velikokrat tudi predmet ponarejanja. Ceneno šipkovo olje, ki ga najdemo na prodajnih policah, je pogosto zmes mešanice rastlinskih olj, kot je arganovo, mandljevo ali drugo rastlinsko olje, z mizernim procentualnim dodatkom šipkovega olja. Olju dodajajo tudi eterično olje pelargonije, s čimer dodajo olju prepoznaven vonj.

 

Olje šipkovih plodov

Tudi v moji spletni trgovini imam olje šipkovih plodov, najvišje kvalitete, organsko, hladno stiskano in pakirano v modrem steklu (in ne v plastiki!). V kolikor ga tvoja koža potrebuje, toplo priporočam nakup.

Aroma pozdrav,
Maja

 

Vir vsebine: Sodobna kozmetika 2015

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.