<
Domov / RECEPT: HRANILNA EMULZIJA ZA OBRAZ Z LEŠNIKOM IN MAKADAMIJO

Hranilna krema za obraz

Novo leto je čas za nove podvige, če se še nisi lotila, je zdaj pravi čas, da poskusiš narediti svojo prvo emulzijo za obraz. Emulzije izdelujem že kar nekaj let in z gotovostjo lahko potrdim, da kakovost domače kreme za obraz daleč presega tudi najboljše tovarniške produkte. Moji trditvi bi se zlahka pridružila še kakšna prijateljica, samo lani sem naredila preko 150 različnih kremic.. ni malo kajne? 🙂 Preden se lotiva izdelave emulzije, pa najprej razčistiva razliko med mazilom in emulzijo.

Kaj je mazilo?
Mazila so nepogrešljiv del naravne kozmetike, za njih je značilno, da vsebujejo le oljno fazo (osnovna olja, aktivna olja in masla) ter voske (čebelji vosek ali druge rastlinske voske). Kožo odlično ščitijo pred zunanjimi vplivi. Mazila so osnova tudi za druge aromaterapevtske pripravke kot so ognjičevo mazilo, mazilo proti prehladom, smrekovo mazilo… Bistveno je, da mazila ne vsebujejo vodne faze. Ker niso mikrobiološko občutljiva (mazila ni potrebno dodatno konzervirati), imajo daljši rok uporabe, obstojna so od 6 – 12 mesecev. Ponavadi so trše strukture, odvisno od količine čebeljega voska v recepturi. Po videzu so bledo rumene ali rumene barve, odvisno od vsebnosti čebeljega voska in hladno stiskanih olj.

Kaj pa so emulzije?

Emulzija pomeni zmes snovi, ki se med seboj ne vežejo, zato potrebujemo emulgator, ki stabilizira emulzijo. Od tod tudi njeno ime.

Emulgator je sestavljen iz hidrofilnega in lipofilnega dela, zato nase veže olje in vodo. Kreme za obraz v obliki emulzije so sestavljene iz vodne in oljne faze.

Emulgatorji, ki se uporabljajo v naravni kozmetiki, temeljijo na rastlinskih maščobah, ki imajo sposobnost nase vezati tako olje kot vodo. Večina emulgatorjev, ki se uporabljajo v naravni kozmetiki se uporabljajo tudi v prehranski industriji. Poznamo različne vrste emulgatorjev, ki imajo različna delovanja na kožo, zato jih izbiramo glede na vrsto kozmetičnega izdelka, ki ga želimo izdelati.

V današnji emulziji bom uporabila emulgator Montanov 68, ki je odličen za pripravo bogatih emulzij. Emulgator je vsestransko uporaben, zato ga lahko uporabiš tudi v drugih emulzijah. Uporablja se v kozmetiki s certifikati ECOCERT in BDIH, je biološko razgradljiv in ne potrebuje dodatnih stabilizatorjev. Montanov 68 je emulgirajoči vosek na osnovi cetearilnega alkohola in cetearilnega glukosida, ki ju pridobivamo iz kokosovega olja in juke (cassava). Ne iritira kože, je nekomedogen (to je pomembno, predvsem če je vaša koža mastna ali mešana, nagnjena k mozoljčkom!) in je biološko razgradljiv. Primeren je posebej za bogate, vendar dovolj vpojne kreme, ki na koži puščajo svilen občutek. Pri mešanju je pomembno, da na začetku cca. 2-4 minute stepamo z vso močjo (s kuhinjsko metlico za stepanje) ali uporabimo električni mešalnik. Krema s tem emulgatorjem naj bi imela pH 5,5-6. Končno konsistenco krema razvije po 24-48 urah.

 

izdelava kreme

Moja hranilna krema za obraz v obliki emulzije. Emulzije so za razliko od mazil veliko bolj tekoče, lahke in vpojne. Ponavadi so bolj bele barve (odvisno od olj, ki jih uporabimo) in lahke teksture.

Poznamo dva tipa emulzij:
Lahka emulzija (olje v vodi) – emulzija vsebuje približno 60% vode in 30% olja, to so zelo lahke vlažilne kreme, primerne za mastno in normalno kožo. Se hitro vpijajo in na koži ne puščajo mastnega občutka.

Bogata emulzija (voda v olju) – emulzija vsebuje približno 40% vode in 50% olja, te emulzije so bolj hranilne in mastne strukture, primerne so za suho in zelo suho kožo. Kljub večji vsebnosti olj, se krema zelo lepo vpije v kožo. Današnja receptura je pripravljena za izdelavo bogate emulzije.

Seveda pa je vse odvisno od posameznika, nekaterim ustrezajo lahke vpojne kreme, drugim bolj mastne in oljne strukture.

Včasih ni pravila kakšen tip emulzije ustreza na posamezni tip kože, po lastnih izkušnjah sem ugotovila, da je najbolj pomembno kaj paše posamezniku.

Če boste izdelovali kremo za prijatelja ali znanca vam priporočam, da jim predhodno zastavite vprašanje: “So ti všeč lahke vpojne kreme ali bolj mastne?” Tako ne boste v dvomu, kakšno kremo zmešati.

Pri izdelavi emulzij so recepture ponavadi sestavljene iz 3 faz, odvisno od zahtevnosti recepture. Priprava je nekoliko bolj zahtevna kot pri pripravi mazila, vendar dovolj preprosta, da se izdelave lahko loti tudi začetnik.

Večina receptur za emulzije se piše v fazah A,B in C (receptura je lahko strukturirana tudi na A1, B1 in fazo D). Spodaj navajam primer sestave hranilne emulzije za obraz:

Faza A: hladno stiskana rastlinska olja in/ali masla, čebelji vosek, emulgator
Faza B: destilirana voda, hidrolat, glicerin
Faza C (ohlajevalna faza): vitamin E, konzervans, eterična olja, aktivna olja

*sestavine iz faze C nikoli ne segrevamo, v emulzijo jih dodamo ko temperatura pade pod 35 C.

Pomembno: emulzije je potrebno ustrezno konzervirati.
Ker emulzije vsebujejo vodno fazo, je potrebno kozmetičnemu izdelku dodati konzervans, sicer se v kremi lahko hitro naselijo mikroorganizmi. Kreme v katerih se slednji razvijejo, lahko povzročijo nečistoče, poškodujejo zaščitno plast kože ali morebiti povzročijo kožne bolezni.

V domačih emulzijah je zelo priljubljen konzervans Cosgard, zelo je učinkovit pri zatiranju nastanka glivic, plesni in mikrobov v kremah. V kremah ga doziramo do 1%. Cosgard sama uporabljam zelo veliko, o njem sem pisala že pri receptih za izdelavo gela za čiščenje obraza in šampona. Na trgu je na voljo kar nekaj različnih konzervansov, lahko se odločite tudi za drug tip konzervansa.

Zakaj so v kremah potrebni antioksidanti?
Antioksidanti preprečujejo in upočasnjujejo oksidativni stres kože prav tako pa preprečujejo oz. zavirajo oksidacijo hladno stiskanih olj v izdelkih (predvsem se priporoča uporaba takrat, ko naše emulzije vsebujejo aktivna olja, ki so podvržena oksidaciji).

Vitamin E se v kozmetiki uporablja kot antioksidant in aktivna učinkovina, preprečuje oksidacijo rastlinskih olj in staranje kože ter deluje protivnetno. V mazilih in kremah ga dodajamo v koncentraciji med 0,5 – 2 %. Dodajanje ni nujno potrebno je pa priporočljivo. V svojih kremah za obraz vedno uporabljam vitamin E, zato ga priporočam tudi vam.

Kako izbrati osnovno in aktivno olje za izdelavo kreme za obraz?
V fazi A in C bomo uporabili osnovna in aktivna olja. Olja so osnovni sestavni del kreme za obraz, zato je potrebno poznati posamezne lastnosti olja, ki ga uporabimo v kremi. Pri izbiri olj se nagibamo k lahkim, vpojnim oljem in oljem z visoko vsebnostjo vitaminov in antioksidantov. Izbira olj je zelo široka, v kremah sama največkrat uporabljam olje mandlja, marule, olje mareličnih koščic, avokadovo olje, lešnikovo olje, olje slivovih jedrc, arganovo olje, olje šipkovih plodov, olje semen jagod, olje ameriške brusnice, olje jojobe, olje grozdnih pečk, olje rakitovca in jojobe.

Za začetnike priporočam, da si pred izdelavo prve emulzije preberejo dva izčrpna zapisa na temo uporabe osnovnih in aktivnih olj v domači kozmetiki. Tako bo razumevanje in uporaba olj veliko lažja.

Rastlinska olja za nego kože 1. del

Aktivna rastlinska olja 2. del

Katere hidrolate izbrati za kremo za obraz?
Hidrolati so sestavni del emulzije v fazi B (vodna faza) in se dodajajo destilirani vodi in glicerinu. Najpogostejši hidrolati v kremah za obraz so hidrolati damaščanske vrtnice, bele vrtnice, nerolija, virginijskega nepozebnika, geranije in sivke.

Zakaj se v fazi B uporablja glicerin?

Najbolj pogosta sredstva za vlaženje v kremah za obraz so urea, hialuronska kislina in glicerin. V emulziji bom uporabila glicerin, saj ta kožo ščiti pred izgubo vlage in je nepogrešljiva sestavina v vlažilnih kremah. Dodajamo ga vedno v vodi fazi, zato se nam bo pridružil v fazi B.

Katera eterična olja uporabiti v kremi za obraz?
Pri doziranju eteričnih olj se strogo držimo omejenih koncentracij in z njimi ne pretiravamo, držimo se pravila manj je več. V kremah za obraz uporabljamo koncentracijo eteričnih olj 0,5%. O varni uporabi eteričnih olj sem že pisala, če bi rada znanje osvežila, si zapis preberi tukaj.

Sicer pa priporočam v kremah za obraz eterično olje sivke, palmarose, rožne pelargonije, rožni les, rožmarin kt. verbenon, smilj, rimsko kamilico in vetiver. Zaupajte svojemu nosu in izberite eterično olje, ki vam diši, hkrati pa blagodejno deluje na vaš tip kože. Osnove emulzij sva na grobo predelali. Sedaj pa k izdelavi. Tokrat sem pripravila recept za bogato kremo za obraz z lešnikom in makadamijo. Kremica rahlo diši po oreščkih in je odlična za nego suhe kože v zimskih dneh.

Recept: Hranilna krema, količina 100 g

Faza A
20 g olja lešnika
11 g olja makadamije
2 g olja jojobe
1 g čebeljega voska
6 g emulgatorja Montanov 68

Faza B
20 g hidrolata melise
36 g destilirane vode
1,5 g glicerina

Faza C
1 g vitamin E
2 g olja šipkovih plodov
2 g olja svetlina
6 kapljic eteričnega olja rožnega lesa
6 kapljic eteričnega olja mandarine
0,5 konzervansa Cosgarda

Potrebovali boste:

 • Kozmetični grelnik ali 2 stekleni čaši za kuhanje na vodni kopeli. Če bi potrebovali kozmetični grelnik je na voljo tukaj.
 • Pripomoček za mešanje (lesena lopatica).
 • Kuhinjsko metlico za stepanje, električni palični mešalnik ali homogenizator.
 • Klasični ali digitalni termometer.
 • Natančno kuhinjsko ali kozmetično tehtnico.
 • Alkohol za razkuževanje (etanol).
 • Posodico za shranjevanje kremice (lahko je klasična steklena ali plastična kozmetična embalaža ali brezzračna s pumpico).
 • pH lističe (dobite jih v lekarni)

Priprava:

 • Razkužite delovno površino, pripomočke, roke in embalažo z alkoholom (70% etanol), ki ga kupite v lekarni.
 • V prvo posodico kozmetičnega grelnika pripravite mešanico faze A, ki jo segrevate na 75 C.
 • V drugi posodi kozmetičnega grelnika pripravite sestavine faze B, ki jo segrevate na 75 C.
 • Ko obe fazi dosežeta omenjeno temperaturo ju združite.
 • Fazo B vlijete v fazo A in močno stepate (2-4 minute) z metlico za stepanje.
 • Ko se emulzija ohladi dodamo sestavine faze C, preverite pH (5,5-5) in prelijete v razkuženo embalažo.

Uporaba: kremico lahko uporabljate za jutranjo ali večerno nego, lahko tudi kot podlago za ličila. Priporočam vam, da kremico iz lončka jemljete z leseno čisto lopatico, ali pa jo zaradi higienskih razlogov in mikrobiološke občutljivosti, shranjujete v brezzračne pumpice.

Rok uporabe: 2-3 mesece po izdelavi. Kremo lahko hranite na sobni temperaturi. Opozorilo: domače kremice lahko po poteku roka uporabe izgledajo popolnoma brezhibno. Rok uporabe je potrebno upoštevati, krema po izteku roka ni več uporabna.

Kje kupiti sestavine in embalažo za pripravo emulzije?
Vse sestavine so na voljo v spletni trgovini.

Aroma pozdrav,
Maja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.