<
Domov / Razlika med naravno in ekološko kozmetiko

Razlika med naravno in ekološko kozmetiko

Danes sem želela kupiti ekološko trdo milo za dojenčke, vendar sem v eni izmed drogerij naletela na milo, ki naj bi bilo NARAVNO, iz deklaracije pa nisem mogla razbrati ali je temu res tako.  Zato se današnja tema zapisa nanaša na opredelitev naravne in ekološke kozmetike, namreč to je lahko razlika. Poglejva zakaj.

1. NE VERJEMI VSEGA KAR PIŠE NA EMBALAŽI – NI VSE ZELENO EKOLOŠKO

Torej, na mojem dotičnem izdelku (trdem milu za dojenčke) je bilo navedeno, da vsebuje 97% sestavin naravnega izvora.  Kako naj vem ali so sestavine res naravne?

Kako naj potrošnik ve, če ne zna brati INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients)? 

Ob pregledu deklaracije sem ugotovila, da z nobenim certifikatom ne izkazujejo, da bi bile surovine dejansko naravne, vsekakor pa so bile daleč od opredelitve ekološkega. Res je, da to milo vsebuje sestavine naravnega izvora, vendar ne moremo vedeti ali so pridelane brez pesticidov ali umetnih gnojil.

Pod pojmom naravna kozmetika se opredeljujejo vse sestavine rastlinskega, živalskega ali mineralnega izvora brez opredelitve načina vzgoje rastlin. Če kozmetični izdelek nima certifikata, ne moremo zagotovo vedeti, kolikšen delež naravnih ali ekoloških sestavin vsebuje. Lahko jih vsebuje le 5%…

Vsekakor ta izdelek ne bi mogla opredeliti za naravnega, kot si ga predstavlja povprečni potrošnik, ki si želi kupovati zdravo, naravno, ekološko kozmetiko.

Spodaj je deklaracija naravnega mila za dojenčke z 97% sestavin naravnega izvora. Nobena sestavina ni označena z *ekološko, prav tako ne vsebuje nobenega certifikata.

Pri nakupu kateregakoli kozmetičnega izdelka bodisi naravnega bodisi ekološkega, morate biti previdni in preveriti ali vsebuje certifikat. To da proizvajalci z »zelenimi embalažami« in napisi »bio-eko« zavajajo potrošnike, ni iz trte zvito.

Na lastne oči sem videla že kar nekaj zavajajočih primerkov (tudi pri prehrani). Ta primer me je vsekakor osupnil! 

 

BIO šampon za lase z organskimi izvlečki? Lepo vas prosim, ni potrebno biti strokovnjak, da iz deklaracije razbereš, da to vsekakor ni naravno kaj šele ekološko. Izdelek vsebuje vse kar vsebuje komercialna kozmetika:  SODIUM LAURETH SULFATE, PARFUM, PEG-4, DEA, TETRASODIUM EDTA,.. Proizvajalci lahko s ščepcem sestavin naravnega izvora prodajajo kozmetiko pod oznako BIO, ORGANSKO, EKO, kar je za moje pojme skrajno zavajajoče.

V nadaljevanju dodatno pojasnim bistveno razliko med naravnim in ekološkim ter kako VARNO IN ZANESLJIVO kupiti pravo in zdravo kozmetiko.

2.NARAVNA KOZMETIKA JE ALTERNATIVA KONVENCIONALNI KOZMETIKI

Konvencionalna (komercialna) kozmetika je kozmetika, v kateri prevladujejo predvsem sintezne in polsintezne sestavine. Izdelki, ki vsebujejo naravne sestavine rastlinskega, živalskega ali mineralnega izvora, pa se opredeljujejo med naravno kozmetiko. Te morajo biti pridobljene z izključno fizikalnimi, encimskimi ali mikrobiološkimi postopki (izjema so nekateri konzervansi in nekatere dišave). A pozor, tukaj ni nobene specifične opredelitve na kakšen način so te rastline vzgojene.

3.EKOLOŠKA KOZMETIKA IZPOLNJUJE NAJSTROŽJE ZAHTEVE

Ekološka kozmetika se bistveno razlikuje od naravne. Po definicijah proizvajalcev ekološka kozmetika vsebuje sestavine, kjer je celoten proces od vzgoje rastlin do pridobivanja kozmetičnih sestavin popolnoma naraven. Te sestavine ne vsebujejo nobenih sinteznih snovi in uporabe ioniziranega sevanja.

Proces pridelave zajema tudi ekološko gnojenje rastlin brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil.

Prav tako kozmetični izdelki z ekološkimi certifikati vsebujejo v povprečju več kot 95% sestavin ekološkega izvora.

Če te zanima več o sestavinah naravnega izvora, toplo priporočam knjigo SODOBNA KOZMETIKA.

4.OGLAŠEVANJE »NARAVNEGA« JE ZAVAJAJOČE

Na področju naravne kozmetike se žal skoraj vsakodnevno srečujemo z zavajajočim oglaševanjem, kot sva že videli zgoraj pri “BIO šamponu za lase”. Dve najpogostejši trditvi sta:

  1. »100% naravna kozmetika iz sestavin ekološkega izvora.
  2. »Brez konzervansov«.

Tem trditvam ne moreš brezpogojno verjeti. Zavedati se moraš, da večino certifikatov dovoljuje do 5% sinteznih spojin. V primeru konzervansov, katerih odsotnost je zelo močen oglaševalski atribut naravne kozmetike, pa si zapomni, da se trditev navadno nanaša samo na parabene, saj so konzervansi, kot sta benzojska ali sorbinska kislina, v naravni kozmetiki večinoma dovoljeni. (Povzeto po SODOBNA kozmetika: sestavine naravnega izvora, 2015)

Naravna kozmetika (iz ekoloških sestavin) je seveda lahko tudi brez konzervansov, če ta ne vsebuje vodne faze. Mazila, ki bazirajo samo na oljih, maslih in voskih za daljšo obstojnost ne potrebujejo dodatnega konzerviranja.
5.ZAUPAŠ LAHKO SAMO CERTIFIKATOM

Da ste kupili dejansko naraven ekološki kozmetični izdelek in da ni le oglaševalski trik, se lahko prepričate z relevantnimi certifikati, namreč kozmetična zakonodaja ne ureja področja naravne kozmetike. In ker to področje ni enotno urejeno, je na trgu kar nekaj različnih standardov in meril za naravno kozmetiko.

Kaj imajo ti certifikati skupnega?

Večina certifikatov, ki bodo navedeni v nadaljevanju, prepoveduje uporabo sinteznih barvil in dišav, določenih konzervansov, etoksiliranih in gensko spremenjenih spojin, parafina, naftnih derivatov in silikonov. Proizvodni proces kozmetičnih sestavin mora biti prijazen okolju, izdelki ne smejo biti testirani na živalih, prav tako ne smejo biti obsevani z ioniziranim sevanjem.

6.NAJBOLJ POGOSTI KOZMETIČNI CERTIFIKATI

Navajam nekaj najbolj pogostih kozmetičnih certifikatov, s katerimi se opredeljuje naravna in ekološka kozmetika.

BDIH – certifikat podeljuje Nemško industrijsko in trgovsko združenje, je certifikat za kontrolirano naravno kozmetiko, ki so ga uvedli leta 2001. Sledijo filozofiji naravne kozmetike, ne dovoljuje uporabe sinteznih snovi, parabenov, naftnih derivatov, parafina, silikonov, umetnih dišav in gensko spremenjenih sestavin. Pri končnih izdelkih se ne sme uporabljati radioaktivnega sevanja. Izdelki ne smejo biti preizkušeni na živalih.

ECOCERT – to je organizacija za trajnostni razvoj, ustanovljena leta 1991 v Franciji. Je mednarodna organizacija, ki deluje v 80. državah, poleg kozmetike podeljuje certifikat tudi za čistila, dišave, kmetijstvo, pravično trgovino, tkanine in zdravilišča. Certifikat za kozmetiko podeljujejo od leta 2002 in sicer certifikat »natural cosmetic« in »organic cosmetic«. Kot naravno opredeljuje kozmetiko, ki vsebuje vsaj 50% sestavin naravnega ekološkega izvora, kot ekološka kozmetika pa se smatra tista, ki vsebuje vsaj 95% ekološkega izvora.

SOIL ASSOCIATION – spoštuje vsa načela predhodnega certifikata, podeljuje ga Britanska dobrodelna organizacija od leta 2002. Kozmetični izdelek se smatra za ekološkega, če vsebuje vsaj 95% sestavin iz ekološke pridelave.

NATRUE – ta certifikat je nastal na pobudo nekaj največjih nemških proizvajalcev naravne kozmetike (Weleda, Logocos, Primavera in drugi). Previdno, ta organizacija izdaja tri na oko enake certifikate, ki se med seboj precej razlikujejo. Podeljujejo certifikat za naravno kozmetiko, naravno z deležem ekoloških sestavin in ekološko kozmetiko. Ta certifikat vsebuje večina kozmetike Alverde, ki jo najdeš v prodajalnah DM.

Si vam je zdel zapis zanimiv in uporaben? Delite to pomembno znanje s tvojimi prijateljicami, sodelavkami na facebooku ali jim preprosto posredujte mail.

Aroma pozdravček,
Maja

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.