<
Domov / Masažno olje za telo z eteričnimi olji

Masažno olje za telo z eteričnimi olji

V kolikor ste vsaj enkrat v življenju bili na masaži, potem mi ni potrebno posebno poudarjati njenih blagodejnih učinkov (vsaj, če ste izbrali sebi primerno in vam ta ni povzročala bolečin).

Preden se lotimo izdelave masažnega olja, nekaj besed namenimo masaži. Beseda masaža izvira iz grškega izraza MAS, ki pomeni gladiti, gnesti ali stiskati. Masaža, ki spada med mehanoterapijo pa je manipulacija mehkega tkiva. Poznamo več vrst masaž; od klasične masaže, ročne limfne drenaže, masaže vezivnega tkiva, medicinska masaža… V sklopu komplementarnih metod poznamo še vrsto drugih masaž, kot je tajska masaža, tuina, akupresura, refleksna masaža ipd.

Najbolj pogosta masaža v uporabi je klasična masaža, njeni učinki pa so:

 • anatomski
 • biokemični
 • psihološki

Z izvajanjem klasične masaže izboljšamo krvni in limfni pretok, s tem prihaja do boljše regeneracije tkiv, s pospešitvijo cirkulacije se hitreje odplavljajo metabolni produkti, zmehčajo se zlepljena tkiva, sprostijo se mišice in posledično pride do boljšega psihičnega počutja. Pri izvedbi masaže ni pretiranih omejitev, lahko jo izvajate kadarkoli, izogibamo se je v primeru vnetnih procesov, oteklin, pri kožnih obolenjih, pri povišani telesni temperaturi, ranah in srčnih obolenjih. Za izvedbo masaže ne potrebujete izkušenega maserja ali izurjene družinske člane, masažo lahko izvajamo sami kot samomasažo.

aroma steklenička modro steklo za kozmetiko

Kako izbrati eterična olja, ki jih bomo vključili v masažno olje?
Pred samo izbiro eteričnih olj priporočam, da najprej določite namen masaže, na podlagi tega pa se odločite za izbor eteričnih olj. V kolikor je vaš namen masaže krepitev imunskega sistema, potem izberite eterična olja, ki jih uporabljamo kot podporo sredstvo imunskemu sistemu. Mednje sodijo: eterično olje limone, eterično olje palmarose, eterično olje kadilne bosvelije, eterično olje lovorja, eterično olje prave sivke, eterično olje rožmarina kt. cineol, eterično olje rožne pelargonije in eterično olje čajevca.

V kolikor je vaš namen masaže popolna sprostitev pred spancem, potem posezite po eteričnih oljih kot je prava sivka, rimska kamilica, neroli, sladka pomaranča ali mandarina. Torej, vaša mešanica eteričnih olj v masaženm olju zavisi od namena, ki ga želite doseči. Če želite izvedeti zakaj se uporablja posamezno eterično olje, so opisi na voljo v spletni trgovini pod posameznim eteričnim oljem.

Kakšne so priporočljive koncentracije eteričnih olj v masažnih oljih?
Za razliko od precej nizkih koncentracij, ki jih uporabljamo pri negi obraza, pri masažah lahko dodajamo do 5 % koncentracije eteričnih olj. Pri tem moramo upoštevati faktorje, ki so:

 • kolikšni del telesa masiramo, celotno površino ali del
 • ali masažno izvajamo lokalno
 • starost uporabnika in zdravstveno stanje prejemnika masaže

Za masažo celega telesa lahko uporabimo do 2 % eteričnih olj, za delno masažo do 5 %. Za otroke ne uporabimo več kot 1 %, pri starostnikih in ljudeh z zdravstvenimi težavami in oslabljenim imunskim sistemom prav tako 1 %, nosečnice 0,5 %. V kolikor boste masažno olje uporabili za težave kot so bolečine v mišicah, hrbtu ali druge bolečine, masažno olje nanesite lokalno s 5 % koncentracijo.

Katera rastlinska olja so najboljša za domača masažna olja?
Pri izboru rastlinskega olja se želimo osredotočiti na olja, ki se ne vpijajo preveč hitro in lepo drsijo. Priporočam vam, da izbirate med:

 • mandljevo olje
 • jojobino olje
 • riževo olje
 • sončnično olje
 • macerati
 • mangovo maslo (kot dodatek)

V kolikor boste uporabili mangovo maslo, ga je potrebno predhodno raztopiti. Kot bazo za masažno olje lahko uporabite vaše domače macerate. Vsa rastlinska olja so na voljo v spletni trgovini.

Pripomočki za izdelavo masažnega olja

Potrebujemo:

Recept: Masažno olje za krepitev imunskega sistema, 100 g

60 g mandljevega olja
20 g olje jojobe
15 g olje riževih luščin
1 g vitamin E
2 g eteričnih olj (2 % koncentracija)
Mešanica eteričnih olj: kadilna bosvelija, palmarosa, divja sivka, limona

*Vse sestavine so na voljo v spletni trgovini, klinki tukaj.

Postopek izdelave:

Razkužite delovno površino, pripomočke, embalažo in roke. Inox posodo postavite na kozmetično tehtnico in natehtajte vse sestavine po receptu. Dobro premešajte s spatulo in preljite v stekleničko.
Ker masažno olje ne vsebuje vodne faze in ni podvrženo mikrobiološki kontaminaciji, ni potrebno dodajati konzervansa.
Rok uporabe: 6 mesecev

Uporaba: masažno olje je primerno za vsakodnevno aplikacijo, najbolje zvečer po tuširanju, ko je telo segreto. Z masažnimi gibi vtremo po celotnem telesu (ne po predelu obraza). Tretma izvajamo 2 – 3 tedne.

Želim vam obilico razvajanja!
Maja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.