<
Domov / Anti-Age pomlajevalna krema s koencimom Q10

Anti-Age pomlajevalna krema s koencimom Q10

Tokrat sem pripravila anti-age,pomlajevalno kremo z izjemno fino teksturo, bogatimi rastlinskimi olji in glavno učinkovino, koencimom Q10.

O emulzijah sem že veliko pisala, zato se bom tokrat bolj osredotočila na sam opis in delovanje koencima Q10. V kolikor ste med tistimi, ki se z emulzijami srečujete prvič, vam toplo priporočam nakup spletnega tečaja Naravne kreme (emulzije), kjer izveste vse potrebno za domače ustvarjalce naravnih krem, ali pa si preberite nekaj preteklih blog zapisov kot sta razlika med mazilom in emulzijo ter domača vlažilna krema za obraz.

Koencim Q10 je pravzaprav ubikinon, vendar ga pod tem imenom skoraj da ne zasledimo (INCI: Ubiquinone). Najdemo ga tudi v naravnih virih kot so ribe (losos), sadje (avokado), meso (govedo), semena (pistacija), zelenjava (brokoli) in živalska jetra (govedo).

Ubikinon je leta 1957 kot prvi iz govejega srca izoliral ameriški fiziolog Frederic L. Crane. Ubikinon je derivat benzokinona, ki je po strukturi podoben vitaminu K. Zanj je značilno, da tvori rumene kristale, ki v vodi niso topni. Lahko ga izoliramo iz naravnih viriv, vendar ga danes večinoma pridobivamo sintezno ali z biotehnološko uporabo bakterij in kvasovk.

Zakaj se koencim Q10 uporablja v kozmetiki?

Verjetno se že sprašujete kakšno vlogo ima dejansko koencim Q10 pri anti-age kremah. 😊Uporabljamo ga zlasti kot antioksidant, namreč kožo ščiti pred oksidativnim stresom.

Številne raziskave so pokazale tudi druge učinke koencima Q10 kot so zmanjšanje globine gub in zmanjšanje znakov fotostaranja.

Če povzamem, ima koencim Q10 tri ključne vloge:
1. Ščiti kožo pred oksidativnim stresom,
2. zmanjšuje globino gub,
3. zmanjšuje znake fotostaranja.

Krema v spodnji recepturi je bogate teksture in je zelo hranljiva. Izbrala sem rastlinska olja, ki blagodejno vplivajo na zrelo kožo in so dovolj mastna, namreč zrela koža pogostokrat olja “posrka”. Ker je kot aktivno olje dodano olje rakitovca, ki ima intenzivno oranžno barvo, bo vaša končna krema oranžna (brez skrbi, po obrazu ne boste oranžni). Če ne želite, da ima krema barvo, potem dodajte olja, ki nimajo izrazitih barv (npr. avokado). Z oljem rakitovca ne pretiravamo in ga vključujemo v maksimalni koncentraciji 5%.

Olje plodov rakitovca je izredno bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, antioksidanti in elementi v sledovih, vitaminom E (predvsem α-tokoferola) ter s karotenoidi. Pripisujejo mu močno antioksidativno, protivnetno in regenerativno delovanje. Ima izredno sposobnost obnavljanja kožnega tkiva, zato je dobrodošlo v vseh izdelkih namenjenih negi kože po sončenju, utrujeni, izsušeni, poškodovani in zreli koži. Priporočam, da olje vključite v vašo anti-age kremo, in pozor, to olje zelo diši!

Rastlinska olja in hidrolat lahko v kremi po želji zamenjate, pazite le, da v vseh treh fazah gramature ostajajo enake. Koencima v kreme dodajamo v ohlajevalni fazi C in ga ne segrevamo. Priporočena koncentracija je med 1 – 3 % glede na končno težo izdelka.

Recept: anti-age krema, 100 g

Zaklenjena vsebina

Za polni dostop do vsebine z receptom je potrebna aktivna naročnina. Aktivirajte članski dostop za samo 13,90 eur/mesečno in dostopajte do vseh zaklenjenih vsebin. Več informacij in aktivacija računa.

Komentarji

  1. Katja Šuster pravi:

    Pozdravljeni,
    če se svetuje 1-3% vsebnost Q10, ali v receptu dodate razotpino ali Q10 v prahu? Ker raztopina iz vaše trgovine vsebuje le 1% Q10… In če je damo 1,5g v končni izdelek je to zelo malo…
    Hvala za odgovor:)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.