<
Domov / 5 stvari, ki jih moraš vedeti o hialuronski kislini

5 stvari, ki jih moraš vedeti o hialuronski kislini

Zagotovo ste že zasledili kozmetične izdelke s hialuronsko kislino, ki se v zadnjih letih promovirajo kot “pravi čudež” za našo kožo. Pa sploh dobro vemo kaj je hialuronska kislina? Kako se uporablja v kozmetiki? Ali jo lahko uporabljajo domači formulatorji?

V tem blog zapisu odgovarjam na 5 stvari, ki jih moraš nujno vedeti o hialuronski kislini, preden jo uporabiš v svojih kozmetičnih izdelkih.

#1 KAJ JE HIALURONSKA KISLINA?
Preden se poglobim, najprej razčistimo kaj je hialuronska kislina in kaj je natrijev hialuronat.

Hialuronska kislina je polisaharid, ki ga uvrščamo v skupino glikozaminoglikanov. Več kot 50% hialuronske kisline v telesu najdemo v koži (usnjici), kjer ima vlogo uravnavanja ravnovesja vode. Je skoraj netopna v vodi, zelo lahko topna je njena natrijeva sol, ki se prodaja kot bel, amorfen prah (najdeš ga tudi v moji spletni trgovini).

#2 KAKŠNO HIALURONSKO KISLINO UPORABITI?
V kozmetiki se hialuronska kislina uporablja kot aktivna učinkovina. Na trgu boste lahko kupili:
*Hialuronsko kislino z veliko mulekulsko maso (1 – 1,5 MDa) in
*Hialuronsko kislino z majhno molekulsko maso (cca 50 kDA)

Kaj je osnovna razlika med njima?
V kolikor uporabljate prvo različnico, torej hialuronsko kislino z veliko molekulsko maso, potem veste, da ta v vodi gelira (kako naredimo gel najdeš spodaj v receptu). V kolikor imate hialuronsko kislino z majhno molekulsko maso, potem bo njena natrijeva sol tvorila viskozne raztopine.

Ali ste vedeli, da ima človek v telesu približno 15g hialuronske kisline in da se tretijna te količine razgradi in ponovno sintetizira vsak dan?

#3 NAČINI UPORABE HIALURONSKE KISLINE

Kot smo že ugotovili do zdaj, v kozmetiki uporabljamo hialuronsko kislino v obliki natrijeve soli, ki je topna v vodi. Sedaj bomo pogledali, kakšne so značilnosti uporabe hialuronske kisline z veliko in majhno molekulsko maso.

Hialuronska kislina z veliko molekulsko maso na koži naredi tanko plast in daje zelo lahek in nelepljiv občutek na koži. Prednost pred drugimi vlažili je, da deluje precej dlje časa, saj ima zaradi svoje velike molekulske mase večjo kapaciteto zadrževanja vode v roženi plasti. Po drugi strani pa ima manjko, in sicer ne prehaja v globlje plasti kože. Poleg funkcije vlažilca, jo lahko v kozmetičnih izdelkih uporabimo za zgoščevanje (v kombinaciji s ksantanom).

Hialuronska kislina z majhno molekulsko maso ne tvori površinskega filma, prav tako nima funkcije zgoščevalca, vendar zaradi manjše molekulske mase lahko prodre nekoliko globje v povrhnjico.

Ali hialuronsko kislino lahko uporabimo kot edino zgoščevalo v kozmetičnem izdelku? Ne.
Namreč v tem primeru, bi zaradi visokega deleža ta puščala na koži lepljiv občutek. Kombinirajte jo s ksantan gumijem.

Naravna krema s hialuronsko kislino

Naravna krema s hialuronsko kislino

#4 V KAKŠEN TIP EMULZIJE VKLJUČITI HIALURONSKO KISLINO?

Če izdeluješ emulzije, potem so ti izrazi v/o in o/v znani. Če si začetnica, pa bi se rada naučila izdelati svojo vlažilno kremo s hialuronsko kislino, potem ti toplo priporočam nakup spletnega tečaja Naravne kreme za obraz, več preberi tukaj.

Hialuronsko kislino vgrajujemo v emulzije tipa olje v vodi (o/v), torej kreme, ki vsebujejo večji del vodne faze.

Zakaj je ne dodajamo emulzijam tipa voda v olju?

Pri emulzijah z velikim deležem lipidov, je njeno sproščanje iz emulzijskega sistema oteženo.

POMEMBNO! Hialuronska kislina je občutljiva na visoke temperature, zato jo dodajamo v ohlajevalni fazi. Prav tako lahko razpade pri visokih obratih pri procesu homogenizacije, zato jo vmešajte pri najnižjih možnih obratih, a hkrati pazite, da še vedno nastane homogena zmes (velja predvsem za tiste, ki uporabljate homogenizator ali palični mešalnik).

#5 KAKŠNO KONCENTRACIJO HIALURONSKE KISLINE UPORABITI?
Dejansko imamo zelo malo zanesljivih informacij o tem, v kolikšni koncentraciji hialuronska kislina postane učinkovita. Proizvajalci priporočajo uporabo hialuronske kisline z veliko molekulsko maso v koncentraciji od 0,1% do 0,5%, z majhno molekulsko maso pa v koncentraciji 0,01% do 0,5%. Priporoča se tudi kombinacija uporabe z glicerolom (glicerinom).

Še ena stvar.

Ko boste kupili hialuronsko kislino (natrijev hialuronat) bo ta v belem prahu, kot sem že omenila zgoraj. Preden jo dodate v kremo, morate narediti raztopino oz. pripraviti gel, če boste delali z veliko molekulsko maso. Kako to naredite?

Formula: Raztopina z 1% natrijevega hialuronata
98,5 g destilirane vode
1 g natrijevega hialuronata
0,5 g konzervans Cosgard

Priprava: v stekleno čašo ali drugo primerno posodico natehtajte vodo in potresite čez natrijev hialuronat. Nič ne mešajte, čašo le pokrijte s folijo. V roku 24h bo nastal gel, ki ga nato konzervirate s Cosgardom. Shranite v stekleničko s kapalko in etiketirajte. Ta gel nato uporabite v svojih kozmetičnih izdelkih. Če boste delali 2% raztopino, recepturo ustrezno prilagodite.

 

Aroma pozdrav,
Maja

Vir: Sodobna kozmetika, sestavine naravnega izvora (Glavač, Janeš 2015)

Komentarji

 1. Nina Markač pravi:

  Maja pozdravljeni. V vaši trgovini sem pred časom kupila natrijev hialuronat. Sedaj razmišljam, da bi iz preostanka naredila hidrolat (smiljev in vrtnični) s hialurinsko kislino. Imate morda kakšno izkušnjo s tem, v kakšmem razmerju uporabiti zadevo, bo 1% koncentracija hialurona vredu?

  Lep pozdrav in hvala za odgovor že vmarwj!

  Nina

  • Maja Vodan pravi:

   Pozdravljena Nina!
   Koncentracija do 1% bo vredu in jo lahko uporabite v vašem toniku oz. hidrolatu.
   Pozdravček, Maja

 2. Tjaša pravi:

  Pozdraljeni,
  mene pa zanima, če je smiselno pripraviti 2% koncentracijo kot serum? Je “bolj efektiven” ali je smiselno ostati pri 1% koncentraciji. Jaz si sicer kombiniram 50% visoko mol. maso natr.hial in 50% tistega z nizko.
  Hvala in lepe praznike!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.