<
Domov / 3 stvari, ki jih morate vedeti o eteričnih oljih

3 stvari, ki jih morate vedeti o eteričnih oljih

Aromaterapija kot taka je precej kompleksna, da bi jo čim bolje razumeli in predvsem pravilno uporabljali, je potrebno razumeti osnove uporabe eteričnih olj, njihovo sestavo, namembnost in varno uporabo. O varni uporabi eteričnih olj in specifikah na katere moramo biti pozorni (npr. fototoksičnost eteričnih olj) sem že pisala, če ste zamudili, si blog zapis lahko preberete tukaj. V tokratnem zapisu se bom osredotočila na osnove eteričnih olj in absolutov, kaj so in kako jih pridobivamo. Skušala vam bom poenostavljeno razložiti kaj so kemotipi eteričnih olj in zakaj so pomembni, in vam podati informacije, ki vam bodo koristile pri vsakdanji eteričnih olj.

#1 RAZLIKA MED ETERIČNIM OLJEM IN ABSOLUTOM

Kaj so eterična olja in kaj absoluti?
Eterična olja in absoluti so zmesi hlapnih aromatičnih spojin, ki nastanejo v rastlinskih cvetovih, listih, plodovih, semenih, koreninah in steblih. Njihova sestava je zelo kompleksna, vsebujejo lahko več sto posameznih spojin. Redko lahko najdemo eterično olje, ki vsebuje le nekaj spojin ali celo eno samo.

Glavna razlika med eteričnimi olji in absoluti je v načinu pridobivanja.

Eterična olja pridobivamo  destilacijo in hladnim stiskanjem, absolute pa z ekstrakcijo rastlinskega materiala z različnimi topili. Slednji postopek se uporablja predvsem za rastline, ki bi se pri postopku parne destilacije lahko poškodovale (jasmin, vrtnica, mimoza,..), njihovo pridobivanje oz. nabiranje pa zahteva precej dela.

Destilacija je najbolj razširjena metoda za pridobivanje eteričnih olj. Pri destilaciji rastlinski material vremo v vodi ali skozenj spuščamo vodno paro – hlapne spojine in paro nato ohlajamo. Eterična olja so lažja od vode in so v njej težko topna (topna so v olju, alkoholu in deloma v kisu), zato plavajo na njeni površini, to pa nam omogoča enostavno ločitev. S postopkom separacije ločimo eterično olje od vode. Destilacija poteka pri visoki temperaturi, zato se veliko spojin kemijsko spremeni, posledično pa je sestava eteričnega olja precej drugačna od esence, ki je prisotna v rastlini. Pri procesu destilacije, nastane tudi aromatična voda, ki jo poznamo pod imeni hidrolat, hidrosol, cvetna voda, rožna voda ali zeliščna voda.  Govorimo o enem in istem proizvodu. Ker se nekaj eteričnega olja raztopi v kondenzirani pari, dobimo aromatično vodo (hidrolat), ki vsebuje do 0,2% eteričnega olja.

Vonj hidrolatov je ponavadi zelo podoben eteričnemu olju, ne pa vedno. Punce so na delavnicah velikokrat presenečene, ko povohajo hidrolat in eterično olje smilja, in kaj hitro ugotovijo, da vonj med njima precej variira. To razliko predpisujemo vodotopnim hlapnim spojinam, ki jih eterično olje ne vsebuje. O hidrolatih sem že pisala, več o njihovi uporabi v vsakdanjem življenju in kozmetične namene preberi v tem blog zapisu.

Posebnost pridobivanja eteričnih olj agrumov
Za razliko od večine eteričnih olj, ki jih pridobivamo z destilacijo, s hladnim stiskanjem pridobivamo eterična olja agrumov. Njihovi plodovi vsebujejo hlapne spojine tik pod površino lupine, ki jo mehansko uničimo. Eterično olje se pri tem zmeša z rastlinskim materialom, ki ga nato ločimo s centrifugiranjem. Glavna prednost hladnega stiskanja je, da ne uporabljamo visoke temperature, vendar je ta metoda pridobivanja eteričnega olja primerna le za material, ki vsebuje vsaj 0,5% eteričnega olja.

Kako pa se pridobivajo absoluti?
Kot sem že omenila zgoraj se absoluti pridobivajo z ekstrakcijo rastlinskega materiala z različnimi topili.  Danes se največ uporabljata heksan in petroleter. Glavna težava pri pridobivanju absolutov so ostanki topil, zato so v aromaterapiji zaradi svoje čistosti bolj priljubljena eterična olja. A pozor – absoluti imajo močnejši vonj od eteričnih olj, saj poleg eteričnih olj vsebujejo tudi voske, barvila in druge komponente, zato so zelo pogosto uporabljena v parfumeristiki. Pri pridobivanju absolutov nam ostane tudi cvetni vosek, ki se lahko uporablja v domačih kozmetičnih pripravkih. Najbolj priljubljeni voski med njimi so vosek vrtnice, jasmina in mimoze. 

Namig: ko boste kupovali eterično olje vrtnice, se prepričajte o tem, ali v roki držite eterično olje ali absolut. Namreč cena absoluta vrtnice se giba okrog 25 eur za 2g, cena eteričnega olja pa 100 eur za prav tako 2g.

#2 POMEMBNOST RAZUMEVANJA LATINSKIH IMEN PRI ETERIČNIH OLJIH
Zagotovo ste že opazili, da ima vsako (ustrezno označeno) eterično olje tudi latinsko ime. Ime vsake rastline je sestavljeno iz dveh delov, in sicer iz imena rodu in označevalca vrste.

  • Rod – je prvi del latinskega imena in se piše z veliko začetnico
  • Vrsta – je drugi del imena in opisuje značilnost ali posebnost te rastline
  • Primer: Lavandula (rod) angustifolia (vrsta) 

Poznavanje latinskih imen je pomembno, saj le tako vemo, za katero eterično olje točno gre.

#3 KAJ SO KEMOTIPI IN KAJ NAM TI POVEJO O ETERIČNEM OLJU
Eterična olja, ki se pridobivajo iz rastlin iste botanične vrste, a z različnih geografskih rastišč, in se po svoji kemijski sestavi razlikujejo, jih strokovno imenujemo kemotipi (označujemo jih z oznako kt ali CT). Razlikujejo se zaradi različnih faktorjev kot je klima, podlaga, lokacija,… Posamezni kemotip eteričnega olja se opredeli s sestavino, ki navadno v eteričnem olju prevladuje ali pa velja v eteričnem olju za njegovo posebnost. Kemotipi so pogosti pri eteričnih oljih iz rastlin družine ustnatic.

 

Ali ste vedeli, da poznamo kar šest kemotipov timijana, štiri kemotipe bazilike in tri kemotipe rožmarina?

 

Eterična olja z različnimi kemotipi se medsebojno razlikujejo tudi po samem delovanju, zato je dobro vedeti katero eterično olje držimo v roki in zakaj ga bomo uporabili.

  • Primer eteričnega olja evkaliptusa z različnim kemotipom:
  • Eterično olje EVKALIPTUS  kt. GLOBULUS (lat. Eucalyptus globulus) – deluje antibakterijsko in odpira dihala
  • Eterično olje EVKALIPTUS kt. RADIATA (lat. Eucalyptus radiata) – zaradi svoje kemijske sestave je blažje eterično olje kot evkaliptus globulus, in se lahko uporablja tudi za otroke
  • Eterično olje EVKALIPTUS kt. CITRIODORA (limonin evkalipt) (lat. Eucalyptus Citriodora) – ima značilen rahel vonj po limoni, uporablja se kot antiseptik in v aromaterapevtskih pripravkih kot repelentno sredstvo.

Kot vidite gre v vseh treh primerih za eterično olje evkaliptusa, vendar vsako izmed njih ima drugačno delovanje in namembnost za uporabo. Torej, če želimo uporabiti eterično olje evkaliptusa v času prehladov, bomo za aromaterapijo v prostoru uporabili evkaliptus globulus.

Ko bodo SOS pomoč potrebovali naši najmlajši bomo rajši posegli po eteričnem olju evkaliptus radiata, ko pa nas bodo poleti začeli “napadati” insekti, pa bomo posegli po evkaliptusu citriodora.

Timijan kt. timol ali timijan kt. linalool?
Eterično olje timijana slovi po svojem antimikrobnem delovanju, uporablja se za lajšanje prehladov in izkašljevanje. Vendar ali veste, da je timijan kemotipa linalool precej blažje od kemotipa timol, in da se lahko ta uporablja tudi za otroke, timol pa se odsvetuje?

Preden kupite eterično olje se pozanimajte za katero eterično olje točno gre. Namreč, velikokrat slišim, da so mamice kupile eterično olje timijana za svoje otročke, pri tem pa niti ne vejo, ali imajo eterično olje, ki je primerno za uporabo pri otrocih (timijan kt. linalool).

Enako velja za sivko, imate doma sivko ali lavandin? Ali veste, da sivka pomirja, lavandin pa poživlja? Če imate čas, pojdite po eterično olje, ki ga imate doma, preberite njegovo latinsko ime in preverite katero eterično olje dejansko imate in kakšne so njegove karakteristike.

Za vse, ki ste zamudili zapis O VARNI UPORABI ETERIČNIH OLJ, pa si ga preberite tukaj.

Aroma pozdrav,
Maja

Literatura: Sodobna kozmetika, sestavine naravnega izvora, Kočevar Glavač, Janeš, 2015

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Webinar vrtnice

vrtnice test

Webinar: Krepitev imunskega sistema z eteričnimi olji

Vas zanima katera eterična olja nam lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?  Spoznali se boste z osnovami klinične aromaterapije in izvedeli zakaj eterična olja z določeno kemijsko sestavo še posebej blagodejno vplivajo na imunski in respiratorni sistem.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil

V kolikor vas zanima domača izdelva rastlinskih izvlečkov oz.maceratov, potem je ta webinar kot nalašč za vas!

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.

Živjo! Hitro se prijavi na e-novičke in prejemaj ekskluzivne vsebine samo za prijavljene👇

Oddaj svoj e-mail na spodnji povezavi.

Brezplačna e-knjiga: Naravne kreme za obraz

Vpišite vaš email in prejmite e-knjižico receptov za izdelavo naravnih krem za obraz popolnoma brezplačno. Po oddaji obrazca prejmete PDF izvod na vaš email.

👩‍💻 Opomba: V kolikor povezave na mail ne boste prejeli nam prosim pošljite mail na info@aromika.si.